Beraat Sonrası Müştekiye Manevi Tazminat Davası
Değerli Forum Üyeleri Merhaba,
Olay kısaca şöyle;
Fetöyle ilgili hakkımda yürütülen idari soruşturmada,ifadesi alınan şahıslardan biri benim için,onunla aramızda geçen sözde bir konuşmada cumhurbaşkanına hakaret ettiğime ilişkin beyanlarda bulunuyor.Kurum bunu ihbar kabul ediyor ve valilik kanalıyla hakkımda suç duyurusunda bulunuyor.Dava açılıyor.Dava 2 celse sürüyor ve beraat ediyorum.İhbarcı davete rağmen her 2 celseye de katılmıyor.Hakaret iddaası ile ilgili hakkımda ayrıca bir idari soruşturma da yapılmıyor.Ben yargılandığımla ve çektiğim ızdırapla kalıyorum.Şimdi ihbarcıya,yani idari soruşturma ifadesinde bu iddaada bulunan kişiye manevi tazminat davası açmayı düşünüyorum.Bir kazanım elde edebilirmiyim?Ne dersiniz?teşekkürler
Cevap: Beraat Sonrası Müştekiye Manevi Tazminat Davası (Sıradışı Bir Vaka)
Öncelikle mağduriyetinizi ve haksız bir şikayet sonucunda yaşadıklarınızı anlıyorum.
Ancak şikayet hakkı Anayasal bir hak olduğu ve beraat kararı da muhtemelen delil yetersizliğine dayandığı için tazminat davasından olumlu sonuç alabileceğinizi zannetmiyorum.
Diğer mesajınızda şikayetçinin kuruma şikayet ettiğini, kurumun savcılığa bildirdiğini de söylemişsiniz. Bu da kazanma olasılığınızı azaltan bir durum.
Değerlendirmeniz için teşekkür ederim Yusuf bey.Dava dosyası ve idari soruşturma dosyası incelendiğinde ihbarcinin doğrudan bir şikayeti olmadığı ,görünen lüzum üzerine alınan idari sorusturmadaki ifadesinde belki kendi kastı ile belki de yönlendirme ile böyle bir beyanda bulunduğu anlaşılmaktadır.İhbarci 2 celseye de davete rağmen katılmamıştır. bu yalan beyan ihbar kabul edilerek suç duyurusu ve beratle sonuçlanan süreç var.iddia edilen sucla ilgili idari sorusturma veya herhangi bir idari ceza mevcut degildir.(Yargitay kararlarında bu tur tazminat davalarında idari cezalara atif var) Ben sorusturmayı yürüten ve raporlayan yetkililer adına da dava düşündüm ama illiyet bağı ihbarcı (ifadesinde yalan beyanda bulunan) hakkında kurulabilir diye düşünüyorum.Buna rağmen bir şey elde edilemeyeceğini mi düşünüyorsunuz?
Yazdığınızdan anladığım kadarı ile "müşteki", yani sizi savcılığa bildiren, bahsettiğiniz şahıs değil, valilik olmuyor mu?
Dolayısı ile davaya katılmasını beklemeniz gereken zaten söz konusu "şahıs" değil ki...
Doğrudur.suc duyurusunda bulunan kurum valilik.Valilige bunu bildiren il MEM. Bu kurumlardan hiçbir yetkili davaya çağrılmadı.ama sozkonusu şahıs "ihbar eden" sıfatıyla davaya yazı ile davet edildi.Gelmedi.Hakimin bu daveti yersiz mi ?şahsın sorumluluğu yok mu?
Müşteki olaydı çağrılırdı. Ama muhbirin statüsünü bilmiyorum.
Bu tür davalarda müşteki muhbir her ne ise beraat sonucu mutlaka yargılanmalı eyleminin gerçekten bir şüpheye mi dayanıyor bir husumet menfaat maksadı mı taşıyor araştırılmalı.
Bir adam boşanırken eski eşi ve ailesi tarafından şikayetle 14 soruşturmanın 7sini beraat, takipsizlikle atlatıyor ve bu işte bir iş var denmiyorsa iftira şikayeti delil yetersizliği ve şikayet hakkı denerek kapatılıyorsa , siz düşünün sizin olayda ne kadar hakkınızı arayıp mağduriyetinizi giderebileceğinizi. !
Mi Note 2 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Başka görüş bildirecek yok mu arkadaşlar?