boşanma durumunda nasıl yapabilirim ?
Merhabalar, 3 yıllk evliyim. cocuğumuz yok. aramızda şiddetli geçimsizlik var ben artık boşanmak istiyorum. Ama bir sorunum var. Kredi çekerek bir araba aldım ve bu arabayı çalıştığım şirket için kullanıyorum kredimi günü geldiğinde şirket ödüyor yani bir nevi şirkete kiralamış gibiyim. şirketle aramızda herhangi bir sözleşme yok. daha kredimin bitmesine 2,5 sene var. boşanma durumda bu arabayı paylaşmak istemiyorum nasıl bir yol izlemeliyim ?
Cevap: boşanma durumunda nasıl yapabilirim ?
Evlilik birliği içinde edinilmiş mallar ortakdır.Ben vermek istemiyorum dendiğinde karşı taraf tamam derse mesele yok.Hakkını isterse elbette haklı saklıdır.Karşı taraf bende vermek istemiyorum düğün altınlarımla alındıydı, ailem yardım ettiydi, benim biriktirdiğim para peşinat olduydu vs. diyip tamamı benim olsun da diyebilir.Araç için uzlaşmak(para vererek ikna ederek vs.) anlaşmalı boşanma olursa protokole yazılır.Yoksa bir tarafın paylaşmak istemiyorum deyip işin içinden çıkması mümkün değil.
Cevap: boşanma durumunda nasıl yapabilirim ?
Taksitle alınan bir malda, boşanma davası açıldığı tarihe kadar ödenmiş kısmın yarısı kadar hakkı olur.
Yani mesela hiç peşinatsız 5 yıllık kredi ile almışsanız, 2,5 yıllık ödemeniz kaldıysa; evlilik içinde yarısı ödenmiş olacağından değerinin dörtte biri kadar hakkı olur.
Kendi durumunuza göre orantı kurarak eşinizin mal rejiminin tasfiyesinden doğacak alacağını bulabilirsiniz.