Şirketten bilgi gizleme ?
Herkese merhabalar,
Benim sorum şu olacak, şirketimde bir yıldır kurulması için çaba sarf ettiğim bir bölüm var. Bu bölümün kurulması için bundan bir sene önce bir mühendis ile anlaştım, fakat bu bir sene içerisinde istediğim ilerleme kat edilemediği için iş akdi imzaladığım kişiye karşı işi yapabilme konusunda süphelerim oluştu. Pozisyonu aynı kalmak koşulu lie, sektörde daha deneyimli olan başka bir mühendisi birimin başına getirdim ve bu kişinin herşeyi yarım yamalak yaptığını iki hafta içerisinde öğrendim.
Toplantı yaptığımızda bugüne kadar neler yapıldığı ile ilgili bilgi talep ettiğimde "Söyleyemem, yaptıklarımın hepsi aklımda, yeni gelen mühendis yapar artık" şeklinde bir cevap aldım ve tutanak tuttum.
Yeni gelen mühendisten birimle ilgili raporlamalar istedeğimde, eski mühendisin bilgi paylaşımında bulunmadığı söylüyor. Şirket belli bir zarar etti ve üretim hattının yeniden revize edilmesi gerekiyor. Bunun içinde üretim hattının ne şekilde kurulduğu, birleşen elemanlarının nasıl planlandığı gibi bilgilere ihtiyacım var ama yaptığı herşeyi saklıyor şirketten.
Kendisi ile yalnız toplantı yaptığımda kendisine mobbing yaptığımızı işten ayrılmak için 8 maaş istediğini belirtti. Ne şekilde yol izlemeliyim? Teşekkür ederim
Cevap: Şirketten bilgi gizleme ?
Olay anlattığınız gibiyse bu kişinin iş akdini işveren olarak haklı fesih ile derhal sonlandırmak için koşullar oluşmuş durumda.
Şirketinizde kaç çalışan var? İşe iade davası için öncelikle en az otuz çalışan gerekiyor. 8 aylık maaş tutarında para istemesi işe iade davası açma niyetini gösteriyor, ancak fesih sürecinde hukuki işlemler doğru şekilde yapılırsa otuzdan fazla çalışan olsa dahi işe iade davasını kazanma ihtimali bulunmuyor.
Bu kişinin süreç içinde yaptıklarını öğrenmek için ona muhtaç olduğunuzu düşündüğü için durumu suistimal ediyor. Ancak bu kötü niyetli davranışı nedeniyle uğradığınız zarar için de ayrıca tazminat davası açma hakkınız olacaktır.
Detayların değerlendirilmesi için bu kişi ile yaptığınız iş sözleşmesi, kendisine iş tanımına dair yaptığınız bildirimler ve işi istendiği gibi yapmaması nedeniyle ne gibi zararınızın doğduğunu bilmek gerekir.