Toplu konutlara girişlerde isim soy isim alınması
Merhaba Motosikletli kurye olarak gıda sektöründe çalışmaktayım Sitelere giriş yaparken güvenlik görevlisi diye koydukları kişiler bizlerden isim soy isim alıyorlar Site yönetiminin kararı olduğu söyleniyor Güvenlik kanunu 7. maddeye göre şüpheli hallerde kimlik sorma yetkisi var Fakat ben oraya keyfi yada ziyaret amaçlı gitmiyorum Sitede ikamet eden şahısa isteği üzerine gıda götürüyorum Güvenlik görevlisine site yönetimi talimatı ile isim soy isim alma yetkisi verilebilir mi? Bu yapılan uygulama yasalmıdır? Polis ile görüştüğümde yetkisi yok diyor Kanun bu gibi durumlar için ne demektedir?
Cevap: Toplu konutlara girişlerde isim soy isim alınması
Kim oldugunu bilmedikleri kisileri iceri sokmama yetkisi var sonucta site yonetiminin.
Dilerseniz isminizi vermeyebilirsiniz.
5188 sayılı özel güvenlik kanunu kimlik sorma yetkisini özel güvenlik görevlisine veriyor. Zaten bir sitede güvenlik hizmeti alabilmek için 1) Sitenin özel güvenlik izni alması (Emniyet ve Valilik verir), 2) Görevli özel güvenlik şirketi personeli ise özel güvenlik firmasının faaliyet izin belgesi (Ankara EGM Özel Güvenlik Müdürlüğü verir) 3) Özel güvenlik görevlisinin güvenlik kimlik kartı (özel güvenlik şube ve valilik verir) şartları gerekir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus şu; ÖGG kişinin kimliğini alamaz, kimlik belgesine el koyamaz ancak kimlik bilgilerini alabilir. Zaten bilindiği üzere 5188 sayılı kanun emniyet güçlerinin yardımcı kuvveti olarak tanımlanmış olup, yaptıkları hizmet de kamu hizmeti sayılır. Bu nedenle ünvanlarının başında ÖZEL kelimesinin olması onların kamu hizmeti yapmadıkları kanaatını oluştursa da yaptıkları görev kamu hizmeti kapsamındadır. Onlara karşı görevlerinden dolayı işlenen suçlar veya onların görevlerinden ötürü işledikleri suçlar tıpkı memur suçları gibi ağırlaştırılmış şekilde cezalandırılır.
Ben oraya ziyarete gitmiyorum veya tamir tadilat gibi süresi uzun işler için gitmiyorum Sitede ikamet eden şahısın isteği üzerine gıda götürüp teslim edip çıkıyorum ki bilirsiniz teslimat en fazla 3 dakika sürüyor Yatıya gelmiş olsam yada misafir veya tamirci olsam anlarım da 3 dakika sürecek iş için isim soy isim almaları yasal mı Yani güvenliğin kimlik sorma yetkisi diyorsunuz ama 7. maddeye göre şüpheli durumlarda kimlik sorma yetkisi var yani isim soy isim alma yetkisi ile hiç bir yerde bir kanun maddesi görmedim Kaldı ki ne bir dedektör ne bir arama sistemi var Ben ismimi sahte versem nereden bilecekler Şüpheli muamelesi yapmaları beni sinir ediyor Umarım açıklayıcı olmuştur