Eş durumu ataması için mazeret sayılıp sayılmayacağı
Merhabalar. Ben Adalet Bakanlığında yazı işleri müdürü olarak görev yapmaktayım, zorunlu atamalıyım. 1 yıldır eş ve çocuğumdan ayrı olarak görev yapıyorum. Eşim Afyonkarahisarda üniversite hastanesinde hemşire olarak görev yapmakta.Tayin konusunda yaptığımız başvurular bakanlığımızca hep reddedildi. Sebebi ise bulunduğum yere atanmadan önce var olan bir mazerete dayalı olarak eş durumu tayini hakkım yok. Yönetmeliğimiz uyarınca sadece "benim atanmamdan sonra ortaya çıkmış bir mazerete dayalı" olarak tayin olabilmem mümkün.
Bilindiği üzere üniversitelerin bölünmesi ve yeni üniversiteler kurulması hakkındaki kanunla Afyonkarahisar'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi adında yeni bir üniversite kuruldu ve Kocatepe Üniversitesinin tıp fakültesi ve sağlıkla ilgili tüm bölümleri yeni kurulan üniversite bünyesine geçti. Tabiki tüm personel Sağlık Bilimleri Üniversitesine nakledildi. (Eşim şu an Sağlık Bilimleri Üniversitesi personeli) Ve bizim elimizde üniversiteden alacağımız personel durum belgesi de olacak. (Mayıs 2018'de yeni üniversitede göreve başlama şeklinde)
Sormak istediğim husus şudur;
Mevcut durumumuz hakkında kendi çabalarımla yaptığım araştırmalarda herhangi bir sonuca ulaşamadım. Eşim herhangi bir kamu kurumunda memur veya sözleşmeli personel olarak sıfırdan veya nakil olarak işe başladığı takdirde benim eş durumu tayini hakkından faydalanmam mümkün. Ancak eşim yeni kurulmuş olan üniversiteye re'sen nakledildi. Herhangi bir yer değişikliği söz konusu değil, aynı binada, aynı yerinde görev yapıyor ancak kadrosu eski üniversitesinden alındı ve kanunla kurulan yeni üniversiteye nakledildi.
Mevcut durumumuzun hukuki olarak bir atanma (göreve başlama) olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği, eş durumu tayini için bu nakil işleminin mazeret olarak öne sürülüp sürülemeyeği konularında bilgi sahibi olan üyelerden yorum/yardım bekliyorum.
Buna benzer konularda verilmiş herhangi bir karar varsa paylaşmanızı dilerim. Olası bir red kararı karşısında açacağım idari davada dayanak olabilecek herhangi bir karar olabilir.
Fikir verecek, yorum yapacak herkese teşekkür ederim.
Cevap: Eş durumu ataması için mazeret sayılıp sayılmayacağı
Mazeretin sonradan çıkması gerekiyorsa, sizin durumunuzda maalesef eşinizin "sonradan çıkan" bir mazereti yok.
Cevap: Eş durumu ataması için mazeret sayılıp sayılmayacağı
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Konuyu biraz açmak gerekirse,
Eşimin üniversite personeli olması nedeniyle tayin hakkı yok. Ancak kurum değiştirerek atanması mümkün, kurum değiştirmek için ise bir kurum ve kadro bulmak gerekli öncelikle. Ancak hem 2017 hem de 2018 bütçe kanunlarına kurumlara yeterli kadro verilmediği için bu yöndeki girişimlerimiz başarısızlıkla sonuçlandı.
Adalet bakanlığının mevcut yönetmeliğinde ilk mesajımda bahsettiğim şekilde "atanmadan önce var olan bir mazerete" dayanarak tayin talebinde bulunulamayacağı hususu yazılı. Bu madde sanırım sadece Adalet Bakanlığına özel. Başka hiçbir kurumun yönetmeliğinde böyle bir ibare yok. Sonuçta bir mazeret vardır veya yoktur, mazeretin ortaya çıkış tarihinin önemli olmaması gerek kanaatimce.
Ayrıca bildiğim kadarıyla kurumların yönetmeliklerinin DPB tarafından yayımlanan genel yönetmeliğe aykırı maddeler içermemesi gerekli. Genel yönetmelikte de böyle bir madde yok. Dolayısıyla ilgili maddenin dayanağı olmadığını düşünüyorum.
Mevcut durumun tayinimi gerçekleştirebilmek için dava açmaksızın bir yol olabileceğini düşünerek bu konuyu açmıştım.
Mevcut durumuma göre bir idari dava açmam halinde kazanma olasılığım konusunda fikir beyan ederseniz sevinirim.