İşyerinde iş yükünün artması esaslı değişiklik midir ?
Merhaba ,
Özel bir Üniversitede Laboratuvar sorumlusu olarak 9 yıldır çalışmaktayım , bağlı bulunduğum bölüm Endüstri mühendisliği , bu bölüme ait olan 1 adet bilgisayar laboratuvarına bakmaktayım , Ancak bugün tarafıma sözlü bir şekilde Bilgisayar mühendisliğinin sorumlusu ile ortak olarak toplamda 8 adet olan bilgisayar laboratuvalarına da ortaklaşa bakmam istendi , bu durum çalışma şartlarımda değişiklik ve sorumluluğumun artması ayrıca iş yükümün de fazlalaşması anlamına geliyor , bu durum benim açımdan işimde esaslı değişiklik anlamına gelmekte midir ? Eğer cevap evet ise tarafıma verilmek istenen bu ek iş yükünü kabul etmeme hakkım var mıdır ? bunun sonucunda işveren iş akdimi fes edebilir mi ? iş akdim fes edilirse kıdem tazminatımı alabilmek içi ne yapmam gerekir , verilen cevaplara şimdiden teşekkürler .
Cevap: İşyerinde iş yükünün artması esaslı değişiklik midir ?
Bunun haklı fesih nedeni olmadığı ortada.
Öyle olsaydı, "Ben ilk işe başladığımda dükkana günde iki müşteri geliyordu, şimdi sürekli biri gelip biri gidiyor." diyen bir çalışan için de fesih mümkün olurdu.
Nasıl ki bir tezgahtar ben günde en fazla 10 müşteri bekliyordum, bu ay her gün 20 müşteri geldi diye haklı fesih hakkını kullanamazsa sizin için de aynısı geçerli.
İş sözleşmenizi inceleyin, genel ifadeler olduğunu ve iş tanımınızın şu anki iş yükünüzü de kapsayacağını göreceksiniz.
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Bunun haklı fesih nedeni olmadığı ortada.
Öyle olsaydı, "Ben ilk işe başladığımda dükkana günde iki müşteri geliyordu, şimdi sürekli biri gelip biri gidiyor." diyen bir çalışan için de fesih mümkün olurdu.
Nasıl ki bir tezgahtar ben günde en fazla 10 müşteri bekliyordum, bu ay her gün 20 müşteri geldi diye haklı fesih hakkını kullanamazsa sizin için de aynısı geçerli.
İş sözleşmenizi inceleyin, genel ifadeler olduğunu ve iş tanımınızın şu anki iş yükünüzü de kapsayacağını göreceksiniz.
Öncelikle cevabınız için teşekkürler , ancak verdiğiniz cevap biraz alakasız olmuş , sizin argümanınıza göre bir işyerinde çalışan kişiye devamlı iş yüklenilsin ve bu kişi ağzını açmadan gelen her iş yükünü sineye çeksin o zaman ? ki çalıştığım işyerinde genelde başka çalışanlara da böyle yapılıyor .... Ben işe girerken hangi bölüme bağlı olacağımı ve ne iş yapacağımı bilerek girdim , sonradan bana ek bir iş yüklemeleri benim zam isteme hakkımı da doğurur , verilen işi kabul etmeyip tek taraflı iş akdimi fes ederek işten ayrılmamı ve kıdem tazminatımı isteme hakkımı doğurur diye düşünüyorum , bu arada işyerimin personel işlerinde çalışıp ayrılan kişi de sizin iş sözleşmeniz yok , sizin gibi bir kaç kişinin yok dediğini bilmekteyim , ortada bir iş sözleşmesi yoksa işleyiş nasıl olur peki ? bu tarafıma verilen iş için yeni bir sözleşme imzalamam anlamına gelebilir mi ?
Elbette siz bu konuda benden çok daha fazla hukuki bilgiye sahipsinizdir.
Ancak benim acizane kanaatim bunun iş koşullarında esaslı değişiklik olmadığı yönünde.
Yazılı iş sözleşmenizin olmayışı veya elinizde bulunmayışı da iş tanımınız dışında bir şey yaptırıldığı iddianızı ispatlamayı güçleştirdiği için aleyhinize bir durum.
Sizin SGK veya YÖK'e bildirilen işiniz "laboratuvar sorumlusu" veya "bilgi işlem sorumlusu" gibi bir şey olmalı. Bu durumda laboratuvar dışında dahi olsa, mesela sınıftaki projeksiyon cihazlarının kurulumu dahi sizin iş tanımınıza dahil sayılır.