Babamın önceki evliliğinden olan 2 çocuk ve ben. Durum sıkıntılı
Merhabalar,
Önce kısaca konuyu size özetleyeyim istiyorum,
Babam 1970 de ilk evliliğini yapmış, ve iki erkek çocuk sahibi olmuştur.
1982 yılında ilk eşinden boşanmış ve mahkemede eşinin talep ettiği malları aralarında anlaşmalı olarak eşine vermiş. ( ev, para v.s ) İki çocukta annelerinin yanında kalmış ve birlikte yaşamışlar.
1983 yılında ikinci eşi olan annemle evlenmiş ve 1 sene sonra da ben dünyaya geldim.
Ben abilerimi sadece 1 kere gördüm ya 5 yada 6 yaşındaydım. O zamandan beri bir daha görüşmedik. Babamda çocuklarını nedendir bilmem ama görmedi, görmek bile istemedi. Ziyaret etme ihtiyacı bile duymadı.
Babam ve annem almanyada bir süre çalışmışlar, kazandıkları parayla Türkiyeden 1983-84-85 tarihler tam aklımda değil ama evliyken alınan dükkan,ev,arsa almışlar.
Bu evlerden 3 tanesi babamın 1 tanesi annemin üstüne. Arsalardan 2 arsa babamın 2 arsada annemin üstüneymiş. Dükkanlardan 1 dükkan babamın 1 dükkan annemindi.
1988 senesinde Almanya'dan Türkiye'ye kesin dönüş yaparak bir sahil kasabasına yerleştik.
8 sene burada yaşadıktan sonra İstanbul'a taşınma kararı aldık. Önemli detaylar da bu tarihten itibaren başlıyor;
1996 yılında İstanbul'dan 1 adet müstakil ev satın alındı. Bu ev satın alınırken annemin ve babamın arsaları ayırca dükkanları satıldı ve üzerine bir miktar nakit para tamamlanarak ev alındı.
Evin arsa tapusu var sadece. Tabuda intiba hakkı var. Tapunun kuru mülkiyeti annemin üzerine, yararlanma hakkı babamın olacak şekilde satın alınmış.
Şimdi geriye kalan mülkler, 3 adet ev babamda, 1 adet ev annemde, ve bir adette intiba hakkı olan tapulu ev var yukarda belirttiğim gibi.
Bilmeniz gereken tüm detayları anlatmaya çalıştım. Sorularım şunlar;
Rabbim gecinden versin
1: Babamın vefat etmesi durumunda "intiba hakkı olan evden" diğer çocuklar pay alacaklar mı ?
2: Babamın vefat etmesi durumunda mal paylaşımı nasıl olacak? Annemin hakkı yüzdesel oranda nedir ? Aynı şekilde yine bizlerin hakları nedir? Nasıl pay edilecek ?
3: Annemin vefat etmesi durumunda "intiba hakkı olan evden" diğer çocuklar pay alacak mı ? Benim buradaki hakkım nedir ?
4: Annemin vefat etmesi durumunda, annemin haklarından diğer çocukların pay hakkı olacak mıdır ?
Bilgisi olan herkesin yorumlarını bekliyorum
Saygılar
Cevap: Babamın önceki evliliğinden olan 2 çocuk ve ben. Durum sıkıntılı
Alıntı:
crazyy7 rumuzlu üyeden alıntı
1: Babamın vefat etmesi durumunda "intiba hakkı olan evden" diğer çocuklar pay alacaklar mı ?
2: Babamın vefat etmesi durumunda mal paylaşımı nasıl olacak? Annemin hakkı yüzdesel oranda nedir ? Aynı şekilde yine bizlerin hakları nedir? Nasıl pay edilecek ?
3: Annemin vefat etmesi durumunda "intiba hakkı olan evden" diğer çocuklar pay alacak mı ? Benim buradaki hakkım nedir ?
4: Annemin vefat etmesi durumunda, annemin haklarından diğer çocukların pay hakkı olacak mıdır ?
1. İntifa hakkı ölümle sona eren bir haktır. Dolayısıyla o ev çıplak mülkiyet sahibi olan annenize kalacak.
2. Annenizin miras hakkı 1/4'tür, kalan üç çocuk arasında eşit pay edilir. Bu nedenle her birinizin de payı 1/4. Ancak mirastan önce anneniz mal rejiminin tasfiyesi davası açarak babanızın 2002 yılından itibaren evlilik birliği içinde edinilmiş mallarının yarısını alabilir. Dolayısıyla 2002 öncesi miras paylarına göre 2002 sonrası önce yarısı annenize, kalanı miras paylarına göre pay edilir.
3. Anneniz ile babanızın vefata kadar evli olduğu düşünülürse;
a- Babanız daha önce vefat etmişse, ev tümüyle annenize kalmıştır, annenizden tek mirasçısı olan size geçer.
b- Anneniz vefat ettiğinde babanız hayatta olursa, zaten tamamı üzerinde intifa hakkı devam etmektedir. Babanızın 1/4, sizin 3/4 miras payı olur. Babanız daha sonra vefat ettiğinde babanızın payı siz dahil üç kardeşe 1/12 olarak pay edilir. Babanız sonra vefat ettiği takdirde diğer anneden olma kardeşler dolaylı olarak 1/12 pay alır.
4. Diğer çocuklar annenizin mirasçısı değildir. Ancak anneniz vefat ettiğinde babanız hayatta ise 1/4 miras payı olacağından, bu pay daha sonra babanızın üç çocuğuna eşit pay edilecektir. Onlar dolaylı olarak 1/12 pay alırlar.
Önce babanız sonra anneniz vefat ederse, annenizin mallarının tamamı size kalır.
Cevap: Babamın önceki evliliğinden olan 2 çocuk ve ben. Durum sıkıntılı
Yusuf Selçuk Bey,
Vaktinizi ayırdığınız ve detaylı olarak bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim
Saygılar