-
Maaş Avansı
İşveren sözleşmede maaşı tam göstermiyor, bir kısmını elden veriyor, daha doğrusu vermiyor ve bekletiyor, biriktiriyor. Elden verilmesi gereken ve biriken para talep edildiğinde bu para "maaş avansı" adı altında bankaya yatıyor. Böylece sonraki ayların resmi gözüken maaşı da verilmiş gibi oluyor ve o aylar için ödeme yapılmıyor. Elden alınması gereken paralar da patronun kasasında artmaya devam ediyor.
Sorum şu: İşçi "avans" diye yatırılan parayı iade etmek istediğinde doğrudan şirketin hesabına geri göndermesi uygun ve yeterli midir? Yazılı olarak avans talep edilmemesine rağmen avans yatırılıp sonrasında da işverenin: "Ben işçiye borç verdim, faizini de isterim" diye hak talep etmesi söz konusu olabilir mi?
-
Cevap: Maaş Avansı
Yani kuruma bildirilenden daha yuksek ucretle calisiyorsunuz ve fark size odenmiyor.
Ucretinizin gercek miktarlar uzerinden hesaplanip odenmemesi nedeniyle sozlesmeyi derhal fesi ve odenmeyen miktarin odenmesini talep hakki kazandirir size.
Ancak arabuluculuk sonrasi acabileceginiz davada bu daha yuksek ucret iddianizi ispatlamaniz beklenir.
-
Örneğin 5 bin alınıyorsa sözleşmede 2 bin gösteriliyor ve bankaya 2 bin yatıyor, 3 bin elden verilecek deniyor. Aradan 3-4 ay geçip elden verilmeyen paralar istendiğinde, örneğin 6 bin bankaya maaş avansı diye yatırılıyor ve sonraki üç ayın resmi ödemesi yapılmış gibi gösterilip bu süre boyunca hiç ödeme yapılmıyor. Elden alacaklar da birikmeye devam ediyor. Elden alınacak paranın ispatı (doküman, sözleşme vb) yok tabi, patron ödemezse talep etme hakkı da yok sanırım hukuki olarak.
-
Ornegin 5000tl ucret icin sozlu olarak anlasilmis ama odemeler hep 2000tl olarak yapilmis, aradaki fark size hic odenmemisse, zaten 2000tl ucretle calismayi kabul ve devam etmissiniz demektir.
Asil ucretim 15.000 ama bankaya yatan 2000.kalani elden odeniyor buyrun bu da ispati diyebilseniz, hukuki olarak bir hak iddia edebilecek durumda olabilirdiniz.
Su haliyle pek hakli cikabilecek durumda gorunmuyorsunuz gibi.
-
Erdoğan Bey, benim amacım elden alınacak parayı kanıtlamak değil artık. Avans adı altında yatan parayı iade edeceğim, bunun için şirketin hesabına bu parayı geri göndermek yeterli midir? Başka bir şey yapmaya (noterden avansın iade edildiğine dair yazı, vb) gerek var mı?
-
Yok,
falanca tarihinde gönderilen miktarın iadesi şeklinde bir açıklamayla yapabilirsiniz.