Kesinleşen icra takibinden sonra haciz işlemleri nasıl yapılır?
Merhaba,
Bir şirketten 18binlira civarında bir alacağım vardı. İcra takibi başlatmıştım, itiraz olmamış ve icra kesinleşmiş.
Bundan sonrasında ne yapmam lazım.
İlgili icra müdürlüğüne haciz için dilekçe yazmam lazım sanırım ama bir örneğini falan bulamadım.
Ayrıca şirket sahibi ve yetkilileri tutuklu vaziyette bu birşey değiştirir mi?
Bu konuda yardım rica ediyorum.
Teşekkürler,
Cevap: Kesinleşen icra takibinden sonra haciz işlemleri nasıl yapılır?
Şirket dediğinize göre anonim veya limited şirket olmalı.
Anonim ve limited şirketler borçlarından şirketin malvarlığı ile sorumlu.
Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler.
Anonim şirkette yönetim kurulu üyeleri, kanundan ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini kusurlarıyla ihlal ettikleri takdirde, hem şirkete hem pay sahiplerine hem de şirket alacaklılarına karşı verdikleri zarardan sorumludurlar.
Yönetim Kurulu üyeleri ayrıca “belgelerin ve beyanların kanuna aykırı olması” ve “sermaye hakkında yanlış beyanlar ve ödeme yetersizliğinin bilinmesi” şeklinde belirlenen özel sorumluluk hallerinden doğan zararlardan da kusurlu olmaları ya da durumu bilmeleri şartıyla sorumlu olacaklardır.
Her ne kadar Yönetim Kurulu üyelerinin zararlar nedeniyle tazmin yükümlülükleri var ise de doğrudan alacaklar için takip edilmeleri mümkün değildir.
Bu nedenle haciz yapabilmek için şirketin malvarlığını tespit etmeniz gerekiyor.
Cevap: Kesinleşen icra takibinden sonra haciz işlemleri nasıl yapılır?
Teşekkür ederim ben bu tespit işini halledebilir miyim?
Bir avukat ile mi çalışmam lazım?
veya bir dilekçe ile menkul, gayri menkul mallarının haciz edilmesini istesem olur mu?