Apartman Altında Mescit ve Bitmez Tükenmez İstekleri...
Öncelikle merhabalar. Ben 2015 tarihinde bir ev aldım. Evi almadan önce evin altında bir mescit yoktu. Sonra eski evi müteahhite veren teyze evin alt kısmında yer alan bodrumu (inşaat yapılırken güya öyle anlaşmışlar) mescit yapılması için bağışta bulundu. Sona mescit açıldı ve diyanet imam görevlendirdi. Sonra cemaati galeyana getirip mescitdin üstünde yer alan dükkanı mahalle sakinlerinden bağışlar toplayarak satın aldırdı ve orayı da mescide kattılar. (Yani mescit alınan dükkanla beraber 3 kat oldu.) Sonra evin arkasındaki boş araziye bitişik nizamda yeni bir inşaat başlatıldı. Öğrendiğim kadarıyla yeni yapılan binanında alt katı mescide verilmiş. İmam da yeni yapılan binanın alt tarafından bir kapı girişi ile bizim binanın arka duvarından bir bölümü yıkarak yeni bina ile bizim binayı birleştirmek istiyor. Daha bitmedi... Bugün bir şey daha öğrendim. Bu imam! bizim apartman boşluğuna bir kapı açtırarak sonradan mescide katılan dükkanın 2. katını da lojmana çevirmek istiyormuş. Bu konuda apartman sakinleri olarak müzdaribiz. Bizden hiçbir şekilde izin alınmıyor ve bizlere alınan kararlar sorulmuyor. Bu sorunun çözümü hakkında hangi hukuki yol izlemem gerekir? Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Apartman Altında Mescit ve Bitmez Tükenmez İstekleri...
Binanızın yönetim planı (tapuda bulunur) elinizde mi? Kat mülkiyeti kanunu bu tip yerler için kat maliklerinin belli bir oy oranını gerektiriyor.
Kat mülkiyeti kanununa göre
Yasak işler:
Madde 24 – Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır. Ana gayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.
(Ek fıkra: 13/2/2011-6111/194 md.) 1136 sayılı Avukatlık Kanununda avukatlık büroları ve hukuk büroları ile ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meskenlerdeki avukatlık ve hukuk büroları faaliyetlerine devam ederler. Bu süre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıldır. Bu hüküm 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meslek mensupları tarafından açılan bürolar hakkında da uygulanır. Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir.