İhbar Süren Dolduktan Sonra Evlilik Tazminatı
Merhaba,
17.02.2015 tarihinde çalışmaya başladığım yerden 14.03.2018 tarihinde istifa ettim. 9 Mayıs'ta ihbar sürem doluyor ama beni çalıştırmaya devam edecekler. 31 Mayıs'ta ayrılacağım. 14 Mayıs'ta nikahım olacak. Bu durumda evlilik tazminatı almaya hakkım doğar mı?
Evlilik tazminatı almak için nasıl ilerlemem gerekir? İhbar sürem dolduktan sonra istifam geçersiz kılınır mı?
Yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkürler.
Cevap: İhbar Süren Dolduktan Sonra Evlilik Tazminatı
Alıntı:
Ayse_can rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
17.02.2015 tarihinde çalışmaya başladığım yerden 14.03.2018 tarihinde istifa ettim. 9 Mayıs'ta ihbar sürem doluyor ama beni çalıştırmaya devam edecekler. 31 Mayıs'ta ayrılacağım. 14 Mayıs'ta nikahım olacak. Bu durumda evlilik tazminatı almaya hakkım doğar mı?
Evlilik tazminatı almak için nasıl ilerlemem gerekir? İhbar sürem dolduktan sonra istifam geçersiz kılınır mı?
Yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkürler.
İş Kanununda evlilik tazminatı diye bir kavram bulunmamaktadır. Ancak Kanun kadına evlilik nedeniyle iş akdini 1 yıl içerisinde feshetme imkânı vermiştir. Buna göre "Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi (...) halinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır”. Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi halde bu haktan yararlanamaz. Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır.
Siz evlendikten sonra iş akdinizi evlilik nedeniyle feshetseydiniz kıdem tazminatına hak kazanacaktınız.
Ancak, muhtemelen yanlış yönlendirme sonucunda önceden istifa ettiğiniz için herhangi bir hakkınız bulunmuyor.