Adıma gönderilen havaleyi geri alabilirler mi?
Merhabalar, herkese kolaygelsin. Çok büyük bir dolandırıcılıkla karşı karşıyayım şöyle ki;
-1 ay önce arkadaşım beni aradı ve banka hesabının olmadığını bir arkadaşının ona 3 bin tl para göndereceğini benim hesaba göndertip benden alacağını söyledi, bende tamam göndersin dedim. Parayı gönderen kişi açıklamaya "borç" yazarak göndermiş aynı gün ben bu kişiye parayı cebe havale ile gönderdim, yarısını da iş bankası hesabına attım.
Şimdi parayı gönderen kişi sürekli beni arıyor, tehdit ediyor parayı sen ödeyeceksin yoksa dava açıp alacağım diyor. Arkadaşım da borç benim ben ödeyeceğim diye sürekli oyalıyor. Ben bunların bana tezgah yaptığını düşünüyorum ve bi kaç gündür ses kayıtlarını aldım, olay ses kayıtlarında çok açık şekilde ispatlanabilir (cep telefınla görüşürken kayıt ettim)
Sizlere bir sorum var şimdi bu adamlar bana dava açsalar o parayı ödemek zorunda mıyım, parayı ben almadım aynı gün hepsini arkadaşım aldı. Diğer yandan cep telefonuyla görüşürken kayıt ettiklerimi olası bir mahkemeye delil olarak sunabilirmiyim?
-Ek olarak aynı gün para bana geldikten sonra sms yoluyla arkadaşıma "gelen parada borç yazıyor sonra benden istemesin" de demiştim mesajlaşmalarda parayı o kişiye gönderdiğim de açıktır.
Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Adıma gönderilen havaleyi geri alabilirler mi?
Size para gönderen kişi, "bu para falancaya yollanacak" dememiş, "borç" demiş. Dolayısı ile sizin o parayı ne yaptığınız onu ilgilendirmez. Paranın sizden istenmesi konusu ile, o parayı nereye gönderdiğiniz konusunu birbirine karıştırmayın. İkisi ayrı olaylar.
Menfi tespit davası açabilirsiniz. Ancak kanaatimce banka havalesinin açıklama kısmına "borç" yazmak sizi kayıtsız şartsız borçlu hale getirmeyecektir. Dolayısıyla dava açacağım söylemlerine kulak asmamanızı öneririm.
Siz A'dan para alıp B'ye vermişsiniz.
A'ya borçlu, B'den alacaklısınız.
A'ya borcunuzu ödeyip, B'den alacağınızı alacaksınız.
A'ya "Gidip B'den al." diyemezsiniz.
Dolandırıcılık iddiası ile şikayette bulunulsa, belki savcılık, olayı "borç-alacak" olarak görmeyebilir.
Umarım parayı gönderen ve yakınan arasında, havale öncesine ait bir telefon trafiği yoktur.