İştirak Nafkası Üfe Oranı Hakkında
Merhabalar yeni üye oldum aklıma takılan bir soru varda, internette araştırmama rağmen sorumun cevabını bulamadım. Belki burda yardımcı olan vardır.
Ben boşandım çocuklarıma iştirak nafakası ödüyorum ve mahkeme her yıl üfe oranında arttırılması yazıyor, Bende tüikin sitesinden baktım her ay yüzdelik olarak değişiyor yıllık oranlarda genelde % 11,21 % 14,51 gibi değişkenlik gösteriyor. Şimdi tüikin sitesinde sadece yüzdelik olarak aylık ve yıllık oranlar var.
Sorum şudur, Nafaka artışında üfenin hangi oranı dikkate alınıyor.
Gıda yıllık % 11,23
Giyim yıllık % 7,77
Konut yıllık % 8,35
Sağlık yıllık % 12,19
Eğitim yıllık % 10,08 vs bunların dışında tüikin sitesinde sadece aylık ve yıllık oranlar var ve bu oranlara göremi hesaplanıyor?
Lütfen bu konuda bilgi sahibi olanlar cevap verirlerse çok sevinirim. Bence şöyledir böyledir benim görüşüm böyle olanlar yazmasın lütfen.
Net biliyorsan cevap ver bilmiyorsan görüşünü yazmayın lütfen çünkü herkes kendi görüşünü söyleye söyleye bende işin içinden çıkamadım.
Cevap: İştirak Nafkası Üfe Oranı Hakkında
Yargıtay kararlarına göre, nafaka hangi ay başladıysa, bir yılın sonunda o ayın 3'ünde açıklanan Yurtiçi Üreticisi Fiyat Endeksi yani ÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre artış yapmanız gerekir.
3 Nisanda açıklanan son rakam %15,35'tir.
cevabınız için teşekkür ederim
peki nafaka hesaplamasını biliyor musnuz acaba
Arkadaşlar Nafaka hesaplamasını öğrendim anlatıyorum umarım bilmeyen arkadaşlar olursa bi faydam dokunur
diyelimki nafaka tefe yada üfeye göre arttırılacak
Nafakanın kesinleşmiş tarihi 01.01.2017 bir yıl sonradaki tarih 01.01.2018 ve ocak 2018'de tefe yada üfe oranı 15,35 şimdi hesaplamaya geçelim
Diyelimki Nafaka 500 tl ödüyorsunuz
500/100*15,35= 76,75 TL
Yani 500 bölü 100 çarpı 15,35 eşittir 76,75 tl artacak
500 nafaka
100 kat sayı
yıllık üfe oranı 15,35
umarım açıklayıcı anlatmışımdır. iyi günler
ÜFE %15,35 , nafaka 500 ise;
1.1535 x 500= 576,75