Kira sözleşmesi sonunda fesih ihbar süresi
Merhaba,
Kiraladığım konutun kira sözleşmesi 30 Nisan'da sona eriyor. Bir yıllık bir sözleşme, yani yaklaşık bir yıldır oturuyorum. Sözleşme maddelerinden birinde şöyle bir ifade var.
"Taraflardan biri herhangi biri sözleşmenin uzamasını talep etmezse, bu durumu süre hitamından 2 ay öncesinden karşı tarafa yazılı olarak bildirecektir. Kiracı daireyi boşaltacağını 2 ay önceden yazılı bildirdiği takdirde 1 senelik kontrattan yükümlü olmayacaktır."
Ben kontrat süresi bitince sorumluluğum biter diye düşünerek şu ana kadar herhangi bir ihbarda bulunmamıştım. Tanıdığım bir emlakçı 15 gün önceden bildirmen yeterli, yeni bir düzenlemeye göre diyor, ama düzenlemeye bir referans veremiyor. Bu yeni düzenlemeye nasıl ulaşabilirim. Kanun "en az 15 gün" diyor, ama sözleşme ile bu süre değiştirilebilir mi anlayamadım.
Sonuç olarak, 15 Nisan'dan önce yazılı bildirmem yeterli olur mu sözleşmenin bir yıl daha uzamaması için? Bu bildirimi noter ile yapmak zorunda mıyım? Ev sahibi ile aramızda bir ihtilaf yok gibi görünüyor, ama hem işimi sağlama almak istiyorum hem de gereksiz yere kaşlar kalksın istemiyorum. Alternatif olarak kendisine banka havalesi ile kira gönderirken, noter yerine, havalenin açıklama kısmına "30 nisanda çıkacağımı bildiririm." gibi bir şey yazsam (ya da o kısa kısma ne yazmamı önerirsiniz?) yeterli olur mu?
Teşekkürler.
Afife
Cevap: Kira sözleşmesi sonunda fesih ihbar süresi
Düzenleme yeni değil, 2012 yılında yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu'ndan kaynaklanıyor.
Kiracı 15 gün önce sözleşmeyi sona erdireceğini yazılı olarak bildirmedikçe kira sözleşmesi birer yıllık sürelerle uzar.
Bildirim yazılı olmalı ve muhatabına ulaşmalı. Banka açıklamasına yazacağınız mesajın görülmeme ihtimali de olduğu düşünüldüğünde, muhataba ulaştığını ispat konusunda sıkıntı olmayacak başka yazılı yol seçmek daha doğru olur.