Tekrar denetime gönderilir miyim?
Merhabalar öncelikle,
2013 senesinde kullanmak için uyuşturucu madde bulundurmak suçundan mahkemeye çıktım ve denetimli serbestlik aldım. Süreci sorunsuz şekilde tamamladım. Dün akşam içime hazır halde esrar maddesiyle yakalandım ve karakola götürüldüm. Dün akşamdan beri gözüme uyku girmiyor. Mahkemede sonuç ne yönde tecelli eder ?? Bir kamu kurumunda çalışıyorum ve üniversite mezunuyum bunlar gözönüne alınır mı ? Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Tekrar denetime gönderilir miyim?
Bu suçtan dolayı başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında beş yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir. Cumhuriyet savcısı, bu durumda şüpheliyi, erteleme süresi zarfında kendisine yüklenen yükümlülüklere uygun davranmadığı veya yasakları ihlal ettiği takdirde kendisi bakımından ortaya çıkabilecek sonuçlar konusunda uyarır.
Kişinin, erteleme süresi zarfında;
a) Kendisine yüklenen yükümlülüklere veya uygulanan tedavinin gereklerine uygun davranmamakta ısrar etmesi,
b) Tekrar kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması,
c) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması,
hâlinde, hakkında kamu davası açılır.
Erteleme süresi zarfında kişinin kullanmak için tekrar uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması, dördüncü fıkra uyarınca ihlal nedeni sayılır ve ayrı bir soruşturma ve kovuşturma konusu yapılmaz.
Erteleme kararının 2013 yılının hangi ayında verildiğinden bahsetmemişsiniz. Erteleme kararından sonra 5 yıl dolmamışsa, kamu davasının açılmasından sonra, suçun tekrar işlendiği iddiasıyla açılan soruşturmalarda kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilemeyeceği için TCK 191 uyarınca 2-5 yıl hapis cezası ile yargılanacaksınız.
Üniversite mezunu veya kamu çalışanı olmanız hafifletici neden değildir.
Verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Bugün adliyeye giderek önceki davamla alakalı ayrıntılı bilgi edinmeye çalışacağım. 2 yıl hapis cezası iyi halden düşürülerek tekrar denetim verilemez mi ?
Dün adliyeye giderek gerekli belgeleri aldım.5.4.2013 suç tarihi olarak görünüyor.10.12.2013 tarihinde karar alınmış. Hakimin verdiği karar tedavi ve denetimli serbestlik tedbirine hükmolunmasına..
Fakat burda 5 yılla alakalı bir karar göremedim. Avukat bir tanıdığa gösterdim evrakları ertelenme olasılığı yüksek dedi.