Soyadı Değişikliğinde Haklı Sebep
Merhaba,
Forumda soyadı değişikliğine dair okuduğum başlıklardaki sorular haklı sebep olarak genelde babayı görmemek, farklı soyadı ile biliniyor olmak ya da küçük düşürücü soyadı sahipliği vs. olarak sorulmuş. Benim sorum ise anlatacağım sebeplerin haklı bir sebep olarak kabul görüp görmeyeceği yönünde.
Soyadı kişilerin bir aileye mensubiyeti olduğu gibi, kimi zaman da iyi ya da kötü bir etiketle anılmasına sebep olabilmektedir. Aynı soyadını taşıdığım ancak hayatımda görmediğim bir kaç aile 15 Temmuz darbesinde yer almaları sebebiyle hüküm giymiş durumdalar. Onların bu durumları aynı soyadını taşıyor olmaktan utanç duyar hale getirdiği gibi beni, birinci derece yakınım olmadığı halde farklı ailelerden birkaç kişi olması küçük bir yerde yaşıyor olmamızdan sebep tüm aileyi zan altında bırakmaktadır. Bunun yanında yine aynı soyadına sahip bir adamın namus konusunda işlemiş olduğu aşırı yüz kızartıcı bir suç ve sonrasında ölümüyle gündeme gelmesi yine soyadımız üzerinde leke olarak durmaktadır.
Mesleğim itibariyle google üzerinden arama yapıldığında bu kimselerin haberleri de sıralanmakta ve bu durum ön yargıya sebep olmaktadır.
Bunun yanında hayatı boyunca hiçbir desteğini görmediğim babamın, vefatı sonrasında arkasında bırakmış olduğu sıkıntılarla uğraşma evresi (tarafıma kalan borçları delilli dekontlu, tarafıma zararla sonuçlanmış mahkeme kararları) bu evreleri yalnız atlatmak durumunda kalışım, taşımış olduğum soyadına karşı aidiyet hissettirmekten öte, nefret ettirmiş durumdadır. Taşıdığım soyadının mensuplarıyla hiçbir yakınlığım olmadığı gibi, dünya görüşlerimiz de tamamen zıt durumdadır. Soyadım sadece yüzümü yere eğmekte, utanmama sebep olmaktadır.
Varlığında yanımda olmayan, kendisiyle tek fotoğrafım dahi bulunmayan babamın, arkasında beni sıkıntılarla başbaşa bırakmış olması da, ona karşı içimdeki tüm duyguları yok etmiş durumdadır. Bu ve saydığım diğer sebepler dolayısıyla soyadımı değiştirmek istemekteyim.
Sunduğum sebepler, soyadımın değişmesi için haklı gerekçe olarak kabul edilir mi? Yoksa uğraşmak istemiyorum.
Forum üyelerinden cevap verecek olan kimseler için şimdiden teşekkür ediyorum.
Cevap: Soyadı Değişikliğinde Haklı Sebep
Doktor hanım, bir hukukçu olarak şahsi kanaatim şudur; 2.ci paragrafta anlattığınız ve muhtemelen fetodan hüküm giyme gerekçesi bence geçerli nedendir. Bunun dışındaki bahsettiğiniz konuları haklı bir sebep olarak göremedim (ancak yargıtayın bu konudaki görüşünü https://www.hukuki.net/showthread.php...gi-Hakli-Sebep linkindeki yargıtay kararından okuyabilirsiniz). Şahsi görüşümdür. Doğal olarak bu davayı bir avukat nezaretinde açmanızı tavsiye ediyorum.
Saygılar.
Cevap: Soyadı Değişikliğinde Haklı Sebep
Çok teşekkür ederim.
- - - Updated - - -
Çok teşekkür ederim.