Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
Merhabalar;
Müvekkiller 2012 yılında kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapmışlardır. Bu sözleşme uyarınca 2 adet dairenin kendilerine verileceği belirtilmiş ancak kat katlı bir inşaat yapılacağı, kaç bloktan oluşacağı, kat daire olacağı ve paylaşım esasları düzenlenmemiştir. Sözleşmenin yapılmış olduğu tarihte yer alan imar planı 3 kata kadar izin vermekteyken sonradan müteahhittin yapmış olduğu 2 adet başvuru ile 5 kata çıkartılmıştır. Sorum bu durum müvekkillerin arsa payını ihlal ettiğinden ve sözleşmenin yapıldığı tarih esas alınarak ilave kat yapıldığı göz önünde bulundurularak müvekkiller müteahhitten ilave kat yaptığı ve/veya arsa payını ihlal ettiği gerekçesiyle sözleşmeye aykırılık sebebiyle maddi tazminat davası açabilirler mi? Şimdiden cevap verecek arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Cevap: Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
Sayın meslektaşım merhaba. Evet tazminat davası açılabilir. Zira en basit tespitle sebepsiz zenginleşme sözkonusu. Bence terditli bir dava da düşünülebilir. Birinci talep tescil, aksi kanaat hasıl olursa fazla yapılan dairelerin bedellerinden müvekkilinize düşmesi gereken kısım... Saygılar.
Teşekkür ediyorum meslektaşım. En kısa sürede davayı açacağım. Danışmak istedim öncelikli olarak çünkü sözleşmede 2 daire olarak belirtildiği için işin gerçeği biraz kafa karışıklığı yaşadım. Sonucu ne olacak bende sabırsızlık bekliyorum.
Sonuçta o günkü imar durumu ve bugünkü durum karşılaştırıldığında tahminen İstanbul'da ortalama %33 civarlarında müteahhide kaldığına göre bir oranlama yapılabilir (muhite göre değişiyor doğal olarak)...