Ötesini bilmem demek Tehdit suçu oluşturur mu?
Merhabalar,
Uzun zamandır yan komşumuzun özellikle gece 1'den sabah 7'ye kadar yaptığı gürültüden şikayetçiydik. Gürültü genelde yatak odamıza bitişik mutfaklarında kapıları, dolap kapaklarını vurma ve bağırarak konuşma şeklinde ve sanki odanın içindeymiş gibi olduğundan bir kaç kez kapılarına gidip rica ettim. Sorun çözülmüş gibi görünüyordu ancak bu sefer de sanırım bizi delirtmek için telefonlarının alarmını özellikle Pazar sabahları 5.30'a kurup mutfağa bırakmaya başladılar. Kalkıp telefonun alarmını kapatan olmadığından alarm 1 saat susmuyor, aralıklarla sürekli çalıp duruyor. Bu durum üst üste iki kez olunca sabah erken saat uyuyorlardır diyerek zili çalmadan kapılarına gayet kibarca telefonlarını mutfağa koyacaklarsa en azından alarmını kapatmalarını rica eden bir not bıraktım. Karşılık olarak kapımıza bir daha kapılarına gelip gürültüden şikayetçi olursam veya kapılarına not bırakırsam ötesini bilemeyeceklerini belirten bir tehdit notu bırakmışlar. Gidip yüzleştik kızları ben yazdım ne olacak dedi, üzerimize yürüdü. Tekrar tehdit etti.
Bu not savcılıkta delil olarak iş görür mü? Üstü kapalı bir tehdit durumu var, asarım keserim demiyor. Sadece dediklerini yapmazsam ötesini bilemeyeceklerini yazmışlar.
Cevap: Ötesini bilmem demek Tehdit suçu oluşturur mu?
Tabiki bir tehdittir.Tehdit suçunu oluşturmak için sadece asarım keserim demiş olması gerekmez.Olayın üzerinden 6 ay geçmeden şikayet etmelisiniz.
Naçizane kanaatimce TCK 106. maddesinde düzenlenen Tehdit Suçunun unsurları meydana gelmiştir. Precious kullanıcı adlı sayın kullanıcının ifade ettiği üzere, 6 aylık şikayet sürecini dikkate alınız. Tehdit suçuna ilişkin daha kapsamlı bilgi için Tehdit başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.
"Ötesini bilmem" ifadesi kötü bir yapacağının imasıdır. Kanımca 106/1 m. 2. cümleden tehdit sayılabilir.
Bununla birlikte yan komşu ile mahkemelik olmadan önce iki defa düşünmek gerekir. Hele ikiniz de ev sahibi iseniz belki üç defa düşünmeniz gerekir.
Bu nedenle eğer konuşulabilir nitelikte kişiler ise şikayet etmeden önce uygun bir üslupla durumun ciddiyetini ve gürültüye devam ederlerse yargı yollarına başvuracağınızı kesin bir dille ifade etmekte yarar olabilir.