-
borca batık miras
Merhaba,
Babamın vefatı sonrası tapu dairesi, bankalar, trafik araştırıldı ve babamdan hiçbir şekilde bir miras kalmamıştır. Sadece bir bankada borcu çıktı ve sigorta bir kısmını ödedi, kalanını ise ödemedi. Bu kalan borcu benden talep ediyorlar. Benden miras intikal vergi beyannamesi istiyorlar, ancak herhangi bir miras kalmadı. Bu durumda ben reddi miras mahkemesi açmasam da bu parayı benden talep edebilirler mi?
-
Cevap: borca batık miras
Başınız sağolsun. Bu konu hakkında çok detaylı bilgiye sahip olmamakla beraber, doğruluğundan emin olduğum konuları belirtmek isterim.
*** Borcun banka borcu olduğunu ve sigortanın bir kısmını ödediğini söylediniz. Günümüzde bankaların %99 u, mecbur olmamasına rağmen kredi verirken hayat sigortası yapmaktadır. Ve müşteriler genelde bunun bilincinde olmadan hayat sigortalarını da yaptırmaktadırlar. Ancak, hayat sigortası borçlunun vefatı halinde borcun tamamını ödemektedir. Birkaçtane istisna vardır. (intihar,intihar şüphesi ve kredi çekilirken bankaya ibraz edilmeyen ciddi hastalıklar ) bu durumlar dışında sigorta, borcun tamamını ödemekle yükümlüdür.
*** Hayat sigortası, şahsın kalan borcunu ödediği gibi, şahsın vefat ödene kadar ödediği kredi taksitlerini de varisine vermek zorundadır. Ancak, günümüzde çok az kişi bunun farkındadır. Bunun için yapılması gerekense, vefat eden şahsın ölüm belgesi ile beraber varisin başvuruda bulunmasıdır. Banka bu başvuruyu reddederse, varis hakkını tüketici ve hakem heyetleriyle sonuca kavuşturabilir.
*** Son olarak, babanızın yasal mirasçısı olarak bu borç sizden, annenizden veya kardeşlerinizden talep edilebilir. Reddi miras yapmak çok kısa bir işlemdir. sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir. Bu şu anlama gelir. Ben borcu kabul etmiyorum, ama mirası kabul ediyorum gibi bir hakkınız yoktur. Bunun da yasal süresi, merhumun vefatını öğrendiğinizden itibaren üç aydır. Üç ay içerisinde reddi miras yapmazsanız, koşulsuz şartsız mirası, borçları ile beraber kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Aklımı kurcalayan olay ise, sigorta şirketinin, neye dayanarak borcun bir kısmını ödeyip de tamamını ödemediğidir ... Bu hususu ben de merak ediyorum. İlk defa böyle birşey duydum...
İyi akşamlar