Yurtdışına Web Hosting Üyelikleri Satmanın vergilendirilmesi?
Yurtdışına (yurtdışı müşterilere) webhosting satışı yapacak yabancı dilde bir site kurup ödeme almak istiyorum. Tamamen yurtdışı ödeme sistemi, sunucular ve banka hesapları üzerinden işleyecek bir sistem. Ve de düşük gelirli ülkelerden (mesela ortadoğu , asya hatta Türkiye vs.) ziyaretçi dahi almayacağım. Zaten fiziksel bir satış değil tamamen sanal üyelik sistemi.
Bu durumda;
Türkiye'de vergi başvurumu nasıl yapmalıyım?
- Nelerden muaf olurum? mesela kdv?
- Yabancı banka hesaplarıyla ödeme alındığında aktarım kesintileri daha düşük oluyor. Acaba yabancı banka hesabıma ödeme alsam o ülke için de vergi sorunu çıkar mı? (ama ben türk vatandaşı ve türkiye ikametliyim)
- Mali müşavirlemi görüşmeliyim?
- Ödeme kayıtlarını nasıl bildiricem?
- Bu konuları kim bilebilir?
- Ne kadar vergi masrafım olur?
Cevap: Yurtdışına Web Hosting Üyelikleri Satmanın vergilendirilmesi?
Detayları elbette bir mali müşavirle görüşmeniz gerekir.
Fakat genel olarak şunlar söylenebilir :
1 - Yurtdışından alıp yurtdışına satış yapacaksanız herhangi bir KDV doğmaz. Burada belge düzeni çok önemlidir. KDV'den istisna olduğunuzu belge ile göstermeniz istenecektir.
2 - Bu bir ticari kazançtır, mükellefiyet tesis edip defter tutmanız ve aylık vs beyanname vermeniz gerekir. Kabaca karınız üzerinden vergi ödersiniz. Ödeyeceğiniz vergi türü, miktarı ve zamanlaması, kuracağınız ticari işletme türüne göre değişir (sermaye şirketi mi şahıs şirketi mi)
3 - Ticari kazanç olduğu için önce ticaret odasına başvurmanız, akabinde de vergi dairesine başvurmanız gerekir.
4 - Yabancı banka kullanabilirsiniz. Bu durumlarda vergilendirme genelde mukim olunan yere göre yapılır. Siz Türkiye'de mukim olduğunuz için Türkiye'de vergi ödersiniz.
5 - Karşı taraf bankayla olan aylık ekstrenizi muhafaza etmeniz gerekir.
Alıntı:
rodwerr rumuzlu üyeden alıntı
Yurtdışına (yurtdışı müşterilere) webhosting satışı yapacak yabancı dilde bir site kurup ödeme almak istiyorum. Tamamen yurtdışı ödeme sistemi, sunucular ve banka hesapları üzerinden işleyecek bir sistem. Ve de düşük gelirli ülkelerden (mesela ortadoğu , asya hatta Türkiye vs.) ziyaretçi dahi almayacağım. Zaten fiziksel bir satış değil tamamen sanal üyelik sistemi.
Bu durumda;
Türkiye'de vergi başvurumu nasıl yapmalıyım?
- Nelerden muaf olurum? mesela kdv?
- Yabancı banka hesaplarıyla ödeme alındığında aktarım kesintileri daha düşük oluyor. Acaba yabancı banka hesabıma ödeme alsam o ülke için de vergi sorunu çıkar mı? (ama ben türk vatandaşı ve türkiye ikametliyim)
- Mali müşavirlemi görüşmeliyim?
- Ödeme kayıtlarını nasıl bildiricem?
- Bu konuları kim bilebilir?
- Ne kadar vergi masrafım olur?