Miras paylaşımı ve üvey kardeşler
Merhaba
Babamın önceki evliliğinden 2 kızı var ve ikiside bildiğim kadarıyla evli. Sormak sitediğim soru şu; ben geçen sene araç aldım fakat sigortası yüksek cıktı bende bir hata yapıp durumu unutup arabayı direk babamın üstüne yaptım.
Araç tamamen benim paramla alındı. Aracı aldığım kişinin hesabına para benim adıma yattı. Şimdi ben aracı üstüme alsam,vefat durumunda bu iki üvey kardeş hal idda edebilir mi ? Yada nasıl bir yol izlemeliyim?
İkinci sorumda şu;
Annem ve babam evlilik dahilinde bir ev aldılar şuan oturduğumuz ev. Ve ev annemin üstüne. Bundan da hak idda edebilirler mi ?
Cevap: Miras paylaşımı ve üvey kardeşler
Alıntı:
Aydin16.66 rumuzlu üyeden alıntı
MerhabaBabamın önceki evliliğinden 2 kızı var ve ikiside bildiğim kadarıyla evli. Sormak sitediğim soru şu; ben geçen sene araç aldım fakat sigortası yüksek cıktı bende bir hata yapıp durumu unutup arabayı direk babamın üstüne yaptım. Araç tamamen benim paramla alındı. Aracı aldığım kişinin hesabına para benim adıma yattı. Şimdi ben aracı üstüme alsam,vefat durumunda bu iki üvey kardeş hal idda edebilir mi ? Yada nasıl bir yol izlemeliyim?İkinci sorumda şu;Annem ve babam evlilik dahilinde bir ev aldılar şuan oturduğumuz ev. Ve ev annemin üstüne. Bundan da hak idda edebilirler mi ?
Babanızın önceki evliliğinden olan 2 kızı, dediğiniz gibi üvey kardeş değil, sizin anne ayrı baba bir öz kardeşinizdir.Elbette böyle bir hak iddiasında bulunabilirler vakti geldiğinde ve o zaman geldiğinde aracın sizin paranızla alındığını ıspatlamanız gerekir. ( Aracı babanızın adına alınca sigorta değeri düşük mü oldu?)
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Babanızın önceki evliliğinden olan 2 kızı, dediğiniz gibi üvey kardeş değil, sizin anne ayrı baba bir öz kardeşinizdir.Elbette böyle bir hak iddiasında bulunabilirler vakti geldiğinde ve o zaman geldiğinde aracın sizin paranızla alındığını ıspatlamanız gerekir. ( Aracı babanızın adına alınca sigorta değeri düşük mü oldu?)
Evet hem sigorta hem kasko yarı yarıya fiyat verdi babama.
Aracı satıp farklı bir araç alacağım sanırım baska yapacak birsey kalmadı
Alıntı:
Aydin16.66 rumuzlu üyeden alıntı
..Aracı satıp farklı bir araç alacağım sanırım baska yapacak birsey kalmadı
Alacak olduğunuz aracı da , şu anda babanıza ait olan aracı satarak elde edilen parayla alacağınıza göre,yapacak olduğunuz bu işlem de kızkardeşlerinizin ileride hak iddia edebilmesinin önünü kesemeyeceği gibi, bahsettiğiniz ödemeleri sizin yaptığınızı şüphe kalmayacak şekilde ıspatlayamadığınız durumda da haklarına düşen kısmı almalarına da engel olamayacaktır.
Annenizin üzerine alınan ev annenizin parasıyla mı alındı? Bunu alacak bir geliri veya malvarlığı var mı?
Yoksa başka anneden olma kız kardeşleriniz hak iddia etmesin diye babanızın parasıyla alınan ev mi anneniz üzerine yapıldı?
Eğer ikinci seçenek geçerli ise, babanızın vefatı halinde muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tescili davası açarak haklarını alabilirler.
@Av. Yusuf Selçuk Ateşkan
Merhabalar benim de ayni konuyla ilgili sorum olacakti.Dedemin vefat etmesiyle birtakim mallar miras kaldi .Yasal mirasçilari olarak bizlere bu mallarin satiş ile ilgili avukatlari tarafindan tebligat geldi.Bazi gayrinenkullerin bu listede olmadiğini sonradan fark ettik, avukatlariyla yaptigim görüşmede dedemin sağligindayken o mallari bir sekilde diger hanimindan olan cocuklarinin uzerine yaptigini anlamis bulunmaktayim.Miras kalan mallarin bazilari diğerlerine nazaran daha kiymetli.(diger haniminin cocuklarinin uzerine yaptiği mallar )Bu nedenle muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tescili davasi acmak istiyoruz.Dedem sagliginda mal varliginin bir kismini ikinci hanimini ve cocuklariniun uzerine gecirmis.suan diger mallar satim asamasinda, biz imza atmayi dusunmuyoruz.oncesinde muvazaa nedeniyle tapu iptali davasi acip burada hakkimizi ispatlamayi dusunuyoruz.
Sizlerden yardimci olmanizi diledigim;
1)dedem bunlari bagis yada bedeli alinmak kaydiyla tapuda satis gibi dolambaçli yollardan onlarin uzerine tapu kutugunde tescilini göstersede hak elde edebilir miyiz?
2)suan muvazaali islemlerden dolayi tapu iptaliyle ilgili kendilerinin bilgisi olacagini dusunuyorum.herhangi bir mal kacirma islemi yapabilirler mi.yani onlarda tapuda bedeliyle bir baskasina satis gosterirlerse hak elde edebilir miyiz?
5080X cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gerçekte satış olmadığı halde satış gösterilmişse, miras payınızı;
bağış gösterilmişse saklı payınızı - miras payınızın yarısını alırsınız.
Bu arada başkalarına devredilmesi dava sonucunu etkilemez.
Cok tesekkur ederim @Av. Yusuf Selçuk Ateşkan
5080X cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Miras paylaşımı ve üvey kardeşler
Merhaba;
Annemin ve babamin birbirleriyle ikinci evlilikleri annemin ilk evliliginden 2 cocugu var. Babam vefat etti hayattayken annemin uzerine bir ev almis, babam oldukten sonrada annem bir ev sahibi daha oldu. İleride miras paylasimi durumunda annemin diger evliliginden olan cocuklarinin evlerden hak sahibi olmamasi icin nasil bir yol izlemeliyiz? Yardimlariniz icin Tesekkurler iyi calismalar.
Alıntı:
Tnlry rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba;
Annemin ve babamin birbirleriyle ikinci evlilikleri annemin ilk evliliginden 2 cocugu var. Babam vefat etti hayattayken annemin uzerine bir ev almis, babam oldukten sonrada annem bir ev sahibi daha oldu. İleride miras paylasimi durumunda annemin diger evliliginden olan cocuklarinin evlerden hak sahibi olmamasi icin nasil bir yol izlemeliyiz? Yardimlariniz icin Tesekkurler iyi calismalar.
Onlar da annenizin çocuğu olduğu için mirasçı olarak annenizin mirasında sizinle eşit miras hakkına sahipler.
Bu haklarını almalarını engellemek için yapabileceğiniz bir şey yok.
Kendileri vazgeçmedikçe siz ne yaparsanız yapın dava yoluyla haklarını alırlar.