Özel Sektörde Çalışılmayan Cumartesi İzin Günü Hesaplanması
Merhabalar,
Beş yıldır özel bir eğitim kurumunda çalışmaktayım. Kontratım gereği haftalık 6 gün çalışma günü gözüküyor, lakin Cumartesi günü işyeri kapalı olduğundan o günkü mesaimi hafta içine yayıp, Cumartesi günü gelmeden ödemiş olmaktayım.
İdarenin yeni aldığı bir karara göre bundan böyle izin kullandığım günleri 1 gün yerine 1.2 gün olarak saymak istiyorlar. Cumartesi günü gelmek isteyen personele de kurum kapalı olduğu için çalışma imkanı verilmiyor.
Üstelik kontratımın yenilenmesine daha aylar varken, yılın ortasında hiçbir dayanak belirtmeden bunu fiili olarak uygulamak istiyorlar.
Sizden ricam, fiilen hiç çalışmadığım ve günü gelmeden hafta içinde ödüyor olduğum Cumartesi gününü yasal olarak dönem ortasındayken çalışma günüymüş gibi izin günlerimin hesaplanmasına dahil ediliyor olmasının yasal bir dayanağı olup olmadığını belirtmeniz. İşveren bu değişikliğe hiçbir mevzuatı dayanak olarak göstermemekte, hatta tarafımıza konu hakkında bir bilgilendirme de yapmamaktadır.
Yardımınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Cevap: Özel Sektörde Çalışılmayan Cumartesi İzin Günü Hesaplanması
Sormaya çalıştığınız şey ;cumartesi günü çalışma olmamasına rağmen, örneğin pazartesiden cuma günü dahil izin kullandığınızda, cumartesi günü de izin günü olarak kabul ediliyor olması ise,yasal olarak düzenleme o şekilde zaten. Cumartesi günleri çalışılmasa da izin süresi içindeki cumartesi günleri de izin günü olarak sayılır.
Cevap: Özel Sektörde Çalışılmayan Cumartesi İzin Günü Hesaplanması
Erdoğan Bey nazik ilginiz için öncelikle çok teşekkür ederim. Önceden Pazartesi-Cuma dahil izne çıkıldığında Cumartesi günü hesaplanmıyordu. Cumartesinin hesaplanması sadece iki hafta izin yapıldığında ortada kalan Cumartesi hesaplanıyordu.
Şimdi yapmak istedikleri değişiklik, her iki Cumartesiyi de saymakla birlikte, hafta içi bir gün dahi izin kullansam, hesaplanmasının 1.2 gün üzerinden yapılması yönünde.
Yaptıkları hesap, Cumartesi gününü kağıt üstünde 5'e bölüp, her çalışma gününü 1 yerine 1.2 gün hesaplamak. Haliyle izin kullanınca da kullanılan günü 1.2 olarak hesaplamak istiyorlar.
Değerli yorumlarınızı bekliyorum.