Evlik öncesi edinilmiş kazanç
Merhabalar,58 yaşındayım iki yıllık evlilik sonrası boşanmak istiyorum,25yıl avrupada çalıştım ve bunun karşılığı ikinci evlilikten bir yıl önce ikramiye aldım,ve evlilikten bir yıl sonra bu paranın tamamıyla ev aldım,eşim bu evde hakkı olduğunu idda ediyor kanuni durum nedir
Cevap: Evlik öncesi edinilmiş kazanç
Evlilik birliği içinde edinilmiş mallar ortaktır.Evli olduğunuz sürede alınmış işe karşı taraf çalışmıyorsa bile yarı yarıya ortak olur.
Cevap: Evlik öncesi edinilmiş kazanç
Alıntı:
Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı
Evlilik birliği içinde edinilmiş mallar ortaktır.Evli olduğunuz sürede alınmış işe karşı taraf çalışmıyorsa bile yarı yarıya ortak olur.
Burada bir nüans var:
Evlilik birliği içinde edinilmiş mallar, aksi ispatlanana kadar ortaktır.
Burada da aksi ispatlanabilir bir durum söz konusudur, şöyle ki:
1- Evlilikten önce sahip olunan her şey kişisel maldır.
2- Evlilik sırasında karşılıksız kazanılan her şey (miras veya bağış yolu ile, piyangodan vs.) kişisel maldır.
3- Kişisel mal yerine geçen her şey kişisel maldır.
4- Evlilik sırasında kişisel mal sayılan paradan elde edilen gelir (bankadaki paranın faizi, evin kirası) edinilmiş maldır, yani ortaktır.
1 ve 3. maddeler ışığında sizin evlendiğiniz tarih öncesinde bankada bir paranız var, bu kişisel maldır, eşinizin bir hakkı yok.
4. maddenin ışığında bu paradan evlilik boyunca faiz geliri elde etmişseniz bu edinilmiş maldır, bunun yarısında eşinizin hakkı var.
Bankadaki para ve faizin üzerine başka para eklemeden evi aldıysanız faizin yarısı oranında eşinizin hissesi olacak.
Bankadaki para ve faizin üzerine başka yerden gelen para eklediyseniz onun da kişisel mal veya edinilmiş mal olmasına bakılarak eşin hakkı belirlenir.
Mesela evlenmeden önce bankada A=300.000 TL'niz olsun, evlilik sırasında B=30.000 TL faiz elde etmiş olun. Üzerine kişisel mal sayılacak C=20.000 TL, edinilmiş mal sayılacak D=10.000 TL ekleyerek evi A+B+C+D=360.000 TL'ye almış olun.
Bu durumda (B+D)/2=(30.000 + 10.000) /2 = 20.000 TL olduğu için eşinizin payı 20.000/360.000 = 1/18
Evin güncel değeri 450.000 TL ise, boşanmanız halinde bunun 1/18'i kadar yani 25.000 TL hakkı olacak.
Değişik rakamlar için evin güncel değerini, (B+D) / [2*(A+B+C+D)] ile çarparak hesaplayabilirsiniz.