Ev Sahibinin Yaptığı Uygunsuzluklar ve Evden Ayrılma Talebim
Merhabalar,
Ev sahibimin yaklaşık 40 dairelik bir apartı var. 1+1 daireleri eşyalı olarak, ısınma ve interneti içinde olacak şekilde kiralamakta. Benim sıkıntılarım kiralama anından itibaren başlamakta. Şöyle ki:
- Kira sözleşmesinden 1 adet çıkarttı ve kendine aldı. Defalarca istediğim halde nüshasını vermiyor. "Biz herkese böyle yapıyoruz." diyor. İkametgâh aldırmak için ihtiyacım olduğunu söylüyorum. Bu sefer de "Sen git onlar yapar." cevabını veriyor. 10 aydır bu sebeple ikametgâhımı oturduğum yere aldıramadım.
- Sözleşmenin yanında bir de 12x900 TL' lik senet imzalattı.
- Her ayın 15'inde kirayı elden istiyor. Banka hesap numarası istediğim halde vermedi. 450 TL kira, 450 TL internet ve ısınma için aldığını söylüyor.
- Kirayı ödemeye gittiğimizde parayı alıyor teşekkür ediyor. Kirayı ödediğimize dair herhangi bir makbuz vb. vermiyor.
- 04.04.2017 tarihinde eve girmiş olmama rağmen 15 günlük kira bedeli aldı.
- 1 kira bedeli kadar da depozito aldı.
- Aynı şartlarla ev kiralayan bir apartman dolusu insan var.
Ev sahibine, evleneceğim için daha büyük bir eve çıkacağımı, 15.02.2018 tarihinde evden ayrılmak istediğimi söyledim. Bana hak ve hukuk dersi vermeye başladı, yerimize birini bulamazsak 2 aylık kirasını hukuki olarak isteyebileceğini söyledi. Parayı vermezsek işi avukatına devredeceğini, tahsil için avukatının uğraşacağından bahsetti.
Bu bilgiler ışığında şunları sormak istiyorum:
Ev sahibi suçlu değil midir? Ben evden Şubat ayında ayrılmam halinde suçlu olur muyum? Evde beyaz eşya olarak buzdolabı ve çamaşır makinesi var. Ben sağlam bırakacağım; ancak bana bozmuşum gibi iftira atarsa, eşyaları sağlam bıraktığımı ispatlamak için ne yapmam gerekir?
Cevap: Ev Sahibinin Yaptığı Uygunsuzluklar ve Evden Ayrılma Talebim
Burada her iki taraf bakımından da suç olacak bir durum yok. Sadece bir alacak meselesine dayalı hukuki uyuşmazlık var.
Kira ödemelerinizi yaptığınıza dair yazılı belge olmamasından daha da önemlisi sizin imzaladığınız 12 aylık 10.800 TL tutarındaki senetlerin ev sahibinin elinde de olması.
Kirayı ödediğinizde o aya ait senedi geri almadıysanız başınız çok ağrıyabilir.
Çünkü halk arasında senet olarak bilinen bonolar, borcun sebebinden bağımsızdır.
Elinde bonoyu bulunduran, bu borcun neden kaynaklandığını açıklamak zorunda olmadan bonodaki tutarı talep edebilir.
Bu kötü niyetli ev sahibi bakımından durum.
İyi niyetli ev sahibi ise, kira sözleşmesi sona ermeden evi boşaltan kiracıdan, evin yeniden kiralanmasına kadar geçecek makul sürenin kirasını talep edebilir. Kiralanmak için geçecek makul süre genelde 2-3 ay olarak belirlenmektedir.
Cevap: Ev Sahibinin Yaptığı Uygunsuzluklar ve Evden Ayrılma Talebim
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Burada her iki taraf bakımından da suç olacak bir durum yok. Sadece bir alacak meselesine dayalı hukuki uyuşmazlık var.
Kira ödemelerinizi yaptığınıza dair yazılı belge olmamasından daha da önemlisi sizin imzaladığınız 12 aylık 10.800 TL tutarındaki senetlerin ev sahibinin elinde de olması.
Kirayı ödediğinizde o aya ait senedi geri almadıysanız başınız çok ağrıyabilir.
Çünkü halk arasında senet olarak bilinen bonolar, borcun sebebinden bağımsızdır.
Elinde bonoyu bulunduran, bu borcun neden kaynaklandığını açıklamak zorunda olmadan bonodaki tutarı talep edebilir.
Bu kötü niyetli ev sahibi bakımından durum.
İyi niyetli ev sahibi ise, kira sözleşmesi sona ermeden evi boşaltan kiracıdan, evin yeniden kiralanmasına kadar geçecek makul sürenin kirasını talep edebilir. Kiralanmak için geçecek makul süre genelde 2-3 ay olarak belirlenmektedir.
Yanıtınız için teşekkür ederim Yusuf Bey. Kira sözleşmesini vermemesi ve 900 TL kirayı elden istemesinin suç teşkil ettiğini düşünmekteydim. Senet ise 1 tane, 12 tane değil. Tek senet üzerine toplam miktarı yazdı ev sahibi. Yani her ay ödediğim senedi zaten alamazdım.