Cevap: Hakaret suçu ve cezasi
Yardım edebilecek kimse yok mu? :(
- - - Updated - - -
Yardım edebilecek kimse yok mu ? :(
Herkes, onur, şeref ve haysiyet sahibidir. Ceza hukuku, kişiyi, onuruna, şeref ve haysiyetine dokunan fiillere karşı korumaktadır. Ne adla olursa olsun, kimsenin kimseyi aşağılamak hakkı yoktur. Hakaret suçu tarih kadar eski olmakla birlikte, herkesin ayırımsız onur, şeref ve haysiyet sahibi olduğunun kabul edilmesi yenidir. Gerçekten, kanun önünde eşitlik ilkesi gereğince, hiç kimse, bir diğer kimseden, daha az şerefli değildir.Ayırımsız, herkes eşittir, ait olduğu toplumun şerefli bir üyesidir
Gelelim Suça Suçun ispatı gereklidir. Arkadaşının beyanı biraz zayıf bir delil. Yok ortada kamera ses kayıtları varsa burda yapılan tahrikte ortaya çıkacaktır. Buda tahrik altında verildiği görülür.
Alıntı:
zoomadsl rumuzlu üyeden alıntı
Herkes, onur, şeref ve haysiyet sahibidir. Ceza hukuku, kişiyi, onuruna, şeref ve haysiyetine dokunan fiillere karşı korumaktadır. Ne adla olursa olsun, kimsenin kimseyi aşağılamak hakkı yoktur. Hakaret suçu tarih kadar eski olmakla birlikte, herkesin ayırımsız onur, şeref ve haysiyet sahibi olduğunun kabul edilmesi yenidir. Gerçekten, kanun önünde eşitlik ilkesi gereğince, hiç kimse, bir diğer kimseden, daha az şerefli değildir.Ayırımsız, herkes eşittir, ait olduğu toplumun şerefli bir üyesidir
Gelelim Suça Suçun ispatı gereklidir. Arkadaşının beyanı biraz zayıf bir delil. Yok ortada kamera ses kayıtları varsa burda yapılan tahrikte ortaya çıkacaktır. Buda tahrik altında verildiği görülür.
O gün kameralar için bir ekip tamirata gelmiş. Biz yöneticiden kamera kayıtlarını istiyoruz o da silinmiş olabilir bakmamız lazım filan diyor. Delillerin karartılmış olmasından endişe ediyoruz. Ayrıca güvenlik görevlisi o gün olay mahallinde bulunmayan birkaç yalancı şahit de bulmuş. Benim aklım bu kadar kumpası kaldırmıyor... Memleketin çivisinin çıktığına kanaatim artık tam oldu. Yanıt verdiğiniz için teşekkürler
Bir defa karşı taraf işini eksik yapıyor savsaklıyorsa görev yerinde romantik kitaplar okuyor(?) diye(bunlar size ait iddialar doğru bile olsa) sokak iti denmesini haklı çıkarmaz.Karşı taraf görev başındaki güvenlik görevlisi olduğu için bu kanunlarla kamu hizmeti sayılmakta ve aynı görev başındaki kolluk(polis, jandarma gibi) mahkeme işlemekte.İşini hakkıyla yapmıyorsa uygun şekilde idarecisi kimse onunla görüşmeliydiniz.Son uzlaştırma uygulamalarıyla kamu davasına dönüşmüyorsa uzlaşmaya çalışın.Haricinde paraya çevrilmiş cezalara ek olarak ceza davası üstüne bu dediği miktar kadar tazminat davası da açabilir.Avukat yardımı düşünülebilir.Kolay gelsin.
Somut olayda uzlaşma müessesesinin devreye girmesine şaşırmadım desem yalan olur. Muhtemelen olayı basit hakaret olarak ele almışlardır. Olay, uzlaşma kapsamında olmadığı gibi takibi şikayete bağlı suç da değildir, resen soruşturma yapılarak dava açılması gerekir.
5188 s. Kanun'un 23. maddesine göre özel güvenlik görevlileri kendilerine karşı görevlerinden dolayı işlenecek suçlar için kamu görevlisi sayılırlar. Suçun görevden dolayı işlendiğine kuşku yoktur.
Suçun ispatı için video, ses kaydı gibi delillere de gerek yoktur. Şikayetçi beyanı ile yanındaki kişinin tanıklığı yeterlidir.
Bu bağlamda kardeşinize verilecek cezanın alt sınırı bir yıl hapistir. Hakaret aleni olarak yapıldığından 1/6 arttırımla 1 yıl iki ay hapse mahkum olur.
Bununla birlikte iyi hal indirimi takdir edilerek toplam ceza 1/6 oranında indirilerek HAGB verilebilir.
Şikayetçinin manevi tazminat davası açması da gündeme gelebilir.
Haklısınız keşke şikayet etseydik fakat yazdıklarımda da belirttiğim gibi idareci ile arasında uzaktan akrabalık olduğu için şikayetten de bir sonuç sanırım alınamazdı. Birkaç avukata danıştım işin içinde tahrik olduğu için ve kardeşimin öğrenci oluşu da göz önünde bulundurularak herhangi bir şey çıkmaz para cezası verilir ilk kez böyle bir şey olduğu için de hüküm geriye bırakılır dediler fakat emin olamıyorum herkes farklı bir şey söylüyor. Uzlaşma ile bu işi noktalamaya çalışmak daha doğru olur herhalde. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
- - - Updated - - -
Suç görevden dolayı bu doğru fakat görevin suiistimali var. Güvenlik görevlisini biz başka kişilerle sohbet etsin diye tutmuyoruz ki güvenliğimizi temin etmesi için veriyoruz. ÖGG, Kardeşimi tanıyor ve kapıda bekletiyor, bu esnada sohbet etmek görevi içinde olmasa gerek. Tahrik ederek yanlışa sürüklemek de suç değil mi? Keşke kardeşim bu yaptığının yanlış olduğunu daha düzgün bir şekilde ifade etmiş olsaydı. Bir de merak ettiğim husus şudur HAGB kardeşimin sicilinde görünür mü? Tek endişe ettiğimiz nokta bu. Tahsilinin şu denli bir olaydan dolayı işe yaramaması gibi bir durum söz konusu olmasın diye uğraşıyorum. Yardımlarınız için ayrıca teşekkür ederim size de.