İkinci eşden dogan çocukların mirasdan alamayacagı pay
Merhaba ben babamın ikinci eşinden oğluyum ve kimliğimde gerçek annemin ismi yazıyor ama annemde resmi nikah yoktur zamanında tahminen 1976 veya sonrasında çıktığı söylenen bir yasayla resmi nikah olmazsa bile böyle bir işlemin yapılmasına ozamanlar devlet müsade etmiş gibi görünüyor benim sorum şu: baba öldüğünde resmi nikah olan eşe mirasın %50 si kalacağından resmi nikahı olan kadında öldüğünde kalan miras çocuklarına kalacak ve diger eşden olan çocuklarına resmi nikah olmadığı için haksız pay edilme gibi bir durum oluşuyor yani toplam cocuk sayımız 6 bunun 3 ü resmi nikahlı kadında 3 ü resmi nikahı olmayan ama nüfus kağıdında baba aynı anne adı farklı olan çocuklar burada bir haksızlık var 100 hisse bölünüyor yarısı resmi nikahlı kadına kalan 6 ya bölündük zaman 8.33 hisse her çocuğa düşerken resmi nikahlı eş öldüğü zaman ona düşen hisse 6 ya degil 3 çocuğuna düşecek biz 3 kardeş toplamda 8.33 hisse almış olurken diger çocuklar 8.33+16.66: 24.99 hisseye sahip oluyorlar bu durumda nasıl bir yol izlemem lazım
Cevap: İkinci eşden dogan çocukların mirasdan alamayacagı pay
Bahsettiğiniz olayda bir yanlışlık yok.
Sİz babanızın mirasçısısınız, diğer kardeşleriniz ve babanızın şu anda evli olduğu eşi ile birlikte.
Babanız vefat ettiğinde, eşi ve 6 çocuğu mirasçı olduğu için , eşinin miras hakkı 1/4 olur. Kalanında da çocuklarının tamamı eşit hakka sahip olur.
Sİz olayı 1.eşin tarafına düşen miras hakkı ve 2.eşin tarafına düşen miras hakkı olarak değerlendiriyorsunuz, yanlışınız burada.
Bahsettiğiniz olayda bir yanlışlık yok.
Sİz babanızın mirasçısısınız, diğer kardeşleriniz ve babanızın şu anda evli olduğu eşi ile birlikte.
Babanız vefat ettiğinde, eşi ve 6 çocuğu mirasçı olduğu için , eşinin miras hakkı 1/4 olur. Kalanında da çocuklarının tamamı eşit hakka sahip olur.
Sİz olayı 1.eşin tarafına düşen miras hakkı ve 2.eşin tarafına düşen miras hakkı olarak değerlendiriyorsunuz, yanlışınız burada.
Babanız vefat etti mi? Vefat ettiyse ne zaman vefat etti?
Siz babanızın nüfusuna kayıtlı mısınız? Nüfus cüzdanınızda baba ismi hanesinde babanızın ismi yazıyor mu?
- - - Updated - - -
Altı kardeşin babanızdan alacağı pay eşit.
Üç kardeşinizin annesi farklı olduğu için, eğer anneleri babanızdan sonra vefat etmişse/ederse, onlar daha sonra annelerinden de pay alacaklar.
Siz üvey annenizin mirasçısı değilsiniz.
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim
Bu konuları biliyorum heralde tam konuyu izah edememişim.
Ben 1975 doğumluyum bu seneden sonra devletimiz bir kanun çıkardığı söyleniyor ki ben bulamadım konu tam olarak şöyle o kanunla biz 3 kardeş kimlikte gerçek annemin adıyla ve babamın adıyla resmi olarak bizi kayıt altına aldı yani annemi karısı olarak kabul ediyor. Baba resmi eş ve gayri resmi eş yani annem hayattalar.baba öldüğü zaman miras dağıtımda şu haliyle bile zaten sıkıntı var ya devletin annemi karısı olarak kabul edip ki resmi kayıtlarda böyle resmi eşe sağladığı hakkı gayri resmi olarak karısı kabul edip kayıt altına aldığın eşe de hak vermesi gerekiyor sonuçta ölen babanın 6 çocuğu var ve burada hak yeniliyor.bu durumu düzeltmek için nasıl bir yol izlemeliyim
Anayasa mahkemesine yada başka mahkemelere bu konuda dava açabilirmiyim bence burada bir muazza var dogru terimse çok teşekkür ederim şimdiden
İkinci eşin miras hakkı 1926 yılı sonrasındaki evlilikler için hiçbir zaman olmadı.
Bir kişi aynı anda tek kişi ile evli olabilir, vefat ettiğinde kiminle resmi nikahı varsa mirasçısı odur.
Aynı anda iki eş mirasçı olamaz.
Evlilik içi ve evlilik dışı çocukların durumu 2001 öncesinde geçerli olan 743 sayılı eski Medeni Kanunda farklıydı.
Sanırım 1990 yılında yapılan değişiklikle aradaki fark kaldırıldı. Zaten 2002'de yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda fark kalmadı.
Babanız hangi tarihte vefat etti?