Dairemin terasının ve dış cephesinin iznim olmadan fotoğraflanıp,beni rahatsız etmek amacıyla üyesi olduğum WhatsApp grubunda paylaşılması
Herkese merhabalar,okuyanlara şimdiden teşekkür ederim.
İnternetten de forumdan da araştırma yaptım ancak hangi suça girdiğini anlayamadım.
Olayı kısaca olayı özetlemek istiyorum.
-Bir komşum apartman garajında yani ortak alanda kendine yer ayırmış.Apartman yönetimi kurulup WhatsApp grubu oluşturuldu ben de ya herkes otoparktan alan alsın ya da kimse almasın dedim.
-Ertesi gün evimin fotoğraflarını ve terasımı yakınlaştırıp fotoğraf çekmiş,bunları gruba atmış ve terasımdaki tentenin kaldırılmasının apartmanca konuşulmasını WhatsApp grubuna yazmış
-Niye evimi fotoğraflıyorsunuz diyince uzun bi açıklama yazarak,ortak alanı kapatmasına tepki gösterdiğim için olduğunu yazmış.
Bu konu;
TCK madde 134 özel hayatın gizliliğini ihlal
Madde 123 kişilerin huzur ve sükununu bozma
Madde 135 kişisel verilerin kaydedilmesi
Madde 136 verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme.
Bu maddelerin hangisinin kapsamına girer?
Zaman aşımı nedir?
Bu konuda dava açmalı mıyım?
Nasıl bir yol izlemeliyim?
Bu konuda siz değerli hocalarımdan yardım bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Dairemin terasının ve dış cephesinin iznim olmadan fotoğraflanıp,beni rahatsız etmek amacıyla üyesi olduğum WhatsApp grubunda paylaşılması
Bir komşunuzla husumetiniz olmuş, şimdi hukuku devreye sokup karşı tarafı köşeye sıkıştırma düşüncesinde olduğunuz anlaşılıyor.Ancak bu kişi evin dışarıdan zaten görülebilen herkesin gördüğü kısmının fotoğrafını çekmiş ki bundaki maksadı da apartman kurallarına aykırı bir durum varsa değerlendirilmesi.Evinize gizlice girip odaların yani özel bir alanın fotoğrafını çekmiş değil.O sebeple;
TCK madde 134 özel hayatın gizliliğini ihlal
Madde 123 kişilerin huzur ve sükununu bozma
Madde 135 kişisel verilerin kaydedilmesi
Madde 136 verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme
Biraz daha sıksak ajanlık yapmak ve kişilerin hayatını tehlikeye sokmak vs. gibi suçlamalar, adliye havası almak ve takipsizlik adlı bir kağıdın(bunda bir şey yok işine bak kağıdı) size ulaşması dışında bir şeye yaramayacaktır.
Cevap: Dairemin terasının ve dış cephesinin iznim olmadan fotoğraflanıp,beni rahatsız etmek amacıyla üyesi olduğum WhatsApp grubunda paylaşılması
Benim hukuku kullanarak sıkıştırmak gibi bir düşüncem yok.Öyle anlamışsınız sanırım.Yanlış anlamışsınız. Ben evimin fotoğraflanmasından ve ilgi çekmek için gruba atılmasından rahatsız oluyorum.Bu yüzden konuyu buraya açıyorum.
Nette araştırdım benzer davalar açılmış. Bu konuda dava açan,müvekkili olan veya herhangi bir şekilde bilgisi olup beni bilgilendirebilecek birini arıyorum.
Sizin mesela hiç müvekkiliniz oldu mu bu konuda ya da bildiğiniz yargı kararı var mı?
Aradığınız profesyonel hukuki destek ise onu buradan sağlayamazsınız.Burada forum kuralları çerçevesinde hukuk sever ve hukukçular görüş bildirebilir, yorum yapabilir, size hak verebilir/vermeyebilir veya kendi başından geçen benzer bir olayı yazabilir vs.Ben, sadece benim konum odaklı bana yardım edecek, yargı kararları ve benzer davaların gidişatını paylaşacak, danışmanlık hizmeti verecek bir hukukçu arıyorum diyorsanız onun yeri avukatlık ofisleridir.Benim şahsi görüşüm bundan bir şey çıkmayacağı.Ancak siz eğer burdan başkaca yorum gelirse faydalanabilir, profesyonel destek için de bir avukatla yüz yüze görüşebilirsiniz.Esenlikle..
Teşekkür ederim yorumunuz için bu konuda yardımcı olabilecek başka yorum olursa müteşekkir olurum
Saydığınız suçlardan hiçbiri oluşmamıştır.
Ceza kanunları dar yorumlanır.
Geniş yorumladığınız takdirde mesela girdiğiniz dükkanda bakmak için elinize aldığınız ürünün parasını ödemeden bırakıp çıktığınız zaman hırsızlık suçu işlemiş sayılırsınız. Bahsettiğiniz eylem ile saydığınız suçlar arasında verdiğim örnekteki kadar ilişki vardır.
Çekilen fotoğrafın Kat Mülkiyeti Kanunu'na aykırılığın tespitine yönelik olduğu sizin anlatımınızdan açıkça anlaşılıyor. Bu nedenle savcılık karşı tarafı dinlemeye gerek bile duymadan bu konuda kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verecektir.
Anladım yani bir suç oluşmamış o zaman. Açıkçası evimi isteyerek ve bilerek fotoğrafladığını da açıkça yazmış.Biraz garip geldi açıkçası.Çünkü rahatsız oldum bu konudan.Teşekkür ederim cevabınız için
Sizi rahatsız etmiş olması TCK da bir suç oluştuğu anlamına gelmiyor.Sizin karşı tarafa söylemlerinizde onu rahatsız etmiş gözüküyor.Elbette siz bir suç işlemiş değilsiniz.Böyle de düşünülebilir.