-
Ek aidat talebi
Merhaba,
İstanbul'da bir sitede kiracı olarak ikamet etmekteyim. Aylık 320 lira aidata ek olarak bugün 2018 yılında bir kereye mahsus bir 320 lira daha toplanması konusunda bir karar alındığını öğrendim. Ben bu siteye sonuçta aidatın ne kadar olduğunu bilerek geldim. Fazlasını benden istemeleri ne kadar yasal? Ayrıca bu ek aidat ne için toplanıyor bunun açıkça bildirilmesi gerekmez mi? Demirbaş vb. harcamaları için kiracıdan ek aidat toplanabilir mi? Bu konuda nasıl bir savunma yapmalıyım ki bu aidatı ödemeyim? Yardımınızı rica ederim.
İyi günler.
-
Cevap: Ek aidat talebi
Siz kira sözleşmesini ev sahibinizle yaptınız. Apartman yönetimi ile aranızda sözleşmeye bağlı bir ilişki yok.
Kat malikleri genel kurulunun aldığı aidat kararlarına toplantıda ev sahibiniz itiraz eder, toplantıya katılmazsa ve beğenmezse bir ay içinde bu kararlara karşı dava açabilir.
Sizin ev sahibinizle olan sözleşmenizde aidat ödemesine ilişkin lehinize bir madde varsa, bu maddeye dayanarak ev sahibinizin ödemesini isteyebilirsiniz.
Ayrıca aidat iki ayrı başlıktaki harcamalardan oluşur:
-İşletme: Aylık olarak tüketilen şeylere ilişkin harcamalar (yakıt parası, kapıcı ve diğer çalışanların maaşı, sigortası, o aya düşen kıdem tazminatı hissesi, elektrik, su, asansör aylık bakım, yakıt kazanı bakım, alınan temizlik malzemeleri gibi)
- Bakım onarım: Her zaman yapılmayan esaslı değişiklikler (çatı onarımı, dış cephe veya iç cephe boyası, apartman ana kapısının değişimi, otomatın tamiri, asansör tamiri, yakıt kazanı yenilemesi, kömürden doğalgaza geçiş masrafları gibi)
İşletme giderleri oturana, bakım onarım giderleri ev sahibine aittir.
Bir kereye mahsus 320 TL'nin ne için toplandığını öğrenin. Bunun tamamı veya bir kısmı bakım-onarım başlığı altında değerlendirilebilecek bir harcama olabilir. Bu durumda ev sahibinden ödemesini isteyebilir veya anlaşırsanız siz ödeyip kiradan düşebilirsiniz.
-
Cevap: Ek aidat talebi
Avukat Bey oncelikle cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Eklemek istedigim bir sey daha vardi. Arastirmalarimda isletme projesi diye bir konudan bahsediliyor. Bu projenin de ek aidati bir sekilde aciklar nitelikte olmasi gerekir mi? Bu konuda da degerli yorumlarinizi rica ederim.
Simdiden tesekkurler.