Tek evim arsa olarak gözüküyorsa satılabilir mi?
Merhabalar,
7 tane bankaya an itibarı ile kapatmaya kalksam ortalama 200.000TL borcum var. Adıma ait kredi kartları limitleri ve 3 adet kredi olmak üzere. Bazılarını 2 sene önceki kanun nezninde 72 aya kadar böldürüp taksitlendirdim ama artık taksitleri ödeyemeyecek durumdayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım eşim çalışıyor fakat aldığımız benim 2000, eşimin 2200 TL maaşıyla bu borçlar bitecek gibi değil. 90 gün sonra icralık olmam kaçınılmaz o yüzden borç ödemeyi kesmeyi düşünüyorum ama bu olayın sonucu sadece benim maaşımın 1/4 ümü olur bu konuda desteğinizi rica ederim.
Eşimin üzerine evlenmeden önce aldığı 30.000TL değerinde bir araç, benim üzerime de arsa tapulu brüt 120m2 bir apartman dairesi var. internetten yaptığım araştırmalarımın sonucunda haline münasip evlere haciz gelemeyeceği yazıyor.
1 - Haline münasip eve haciz gelemiyorsa arsa tapulu gözükmesi bu kuralın önüne geçer mi?
2 - Eşimin evlenmeden önce aldığı araç haciz edilebilir mi? Cevap evet ise aracı 30 gün içinde satsam alıcı için ileride sıkıntı olur mu?
3 - Eşimin maaşından bir kesinti yapılabilir mi?
4 - Eşimin banka hesaplarına el konulabilir mi?
5 - Maaşıma konulan 1/4 oranındaki haciz gerçekleşirse her banka için insan kaynaklarına bildirim gider mi? Bu işverenin gözünde kötü bir durum oluşturur takdir edersiniz. Birde işimden olmayayım.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Cevap: Tek evim arsa olarak gözüküyorsa satılabilir mi?
Allah kolaylıklar versin, dilerim ki borcunuzu ödeme gücüne sahip olursunuz.
Borçtan ötürü sadece borcu alanın(Yani sizin.) mal varlığına ve gelirlerine haciz koyulur. Eşinizin kefilliği yoksa eşinizin mal varlığına ve gelirlerine kesinlikle haciz işlemi uygulanamaz.
İlerleyen zamanlarda banka avukatı size ödeme taahhütnamesi imzalatmaya çalışacak, bu evrakı kesinlikle imza atmayınız. Aksi takdirde ödeme taahhütnamesine aykırı davranmaktan hapis cezası alırsınız. Ödeme taahhütnamesine imza atmamak şartıyla borcunuzdan dolayı kesinlikle hapis cezası kararı verilmesi mümkün değildir. En kötü ihtimalle maaşınıza 1/4 oranında ve bununla birlikte tüm mal varlığınıza haciz koyulur, hatta evinize haciz için bile gelinebilir ama haciz uygun mal yoksa veya evdeki eşyaların başkasının olduğunu kanıtlarsanız haciz işlemi uygulanmaz.
Her alacaklı banka; alacağını tahsil etmek için tapu müdürlüklerine ve işvereninize ayrı ayrı haciz yazısı göndermeye hakkı var , bu hakkı çok büyük ihtimalle kullanacaklardır. Bu itibarla insan kaynakları müdürüyle samimi bir biçimde konuşup bu durum hakkında bilgi vermeniz iyi olacağı düşüncesindeyim. Elinde sonunda işverene haciz yazıları gidecektir.
Saygılarımı sunarım.
Alıntı:
tunay34bg rumuzlu üyeden alıntı
internetten yaptığım araştırmalarımın sonucunda haline münasip evlere haciz gelemeyeceği yazıyor.
Haciz gelir, ancak halinize münasip ev için meskeniyet iddiasında bulunarak itiraz edebilirsiniz.
Yani haczedilmemesi sizin itiraz etmenize bağlı.
Alıntı:
1 - Haline münasip eve haciz gelemiyorsa arsa tapulu gözükmesi bu kuralın önüne geçer mi?
Fark etmez, arsa tapulu ev için de meskeniyet iddiasında bulunulabilir.
Alıntı:
2 - Eşimin evlenmeden önce aldığı araç haciz edilebilir mi? Cevap evet ise aracı 30 gün içinde satsam alıcı için ileride sıkıntı olur mu?
Hayır, sizin borcunuz için eşinizin malları haczedilmez. Bunun tek istisnası onun da kefil olmasıdır. Ancak satma gibi bir düşünceniz varsa, elinize geçecek para ile borçlarınızın bir kısmını kapatmanız yerinde olur.
Alıntı:
3 - Eşimin maaşından bir kesinti yapılabilir mi?
Kefil değilse, yapılamaz.
Alıntı:
4 - Eşimin banka hesaplarına el konulabilir mi?
Kefil değilse, hayır.
Alıntı:
5 - Maaşıma konulan 1/4 oranındaki haciz gerçekleşirse her banka için insan kaynaklarına bildirim gider mi? Bu işverenin gözünde kötü bir durum oluşturur takdir edersiniz. Birde işimden olmayayım.
Her alacaklı ayrı ayrı gönderir, bunlar kesinti için sıraya konur.
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Haciz gelir, ancak halinize münasip ev için meskeniyet iddiasında bulunarak itiraz edebilirsiniz.
Yani haczedilmemesi sizin itiraz etmenize bağlı.
Fark etmez, arsa tapulu ev için de meskeniyet iddiasında bulunulabilir.
Hayır, sizin borcunuz için eşinizin malları haczedilmez. Bunun tek istisnası onun da kefil olmasıdır. Ancak satma gibi bir düşünceniz varsa, elinize geçecek para ile borçlarınızın bir kısmını kapatmanız yerinde olur.
Kefil değilse, yapılamaz.
Kefil değilse, hayır.
Her alacaklı ayrı ayrı gönderir, bunlar kesinti için sıraya konur.
Her ne kadar şahsıma karşı cevaplar yazılmamış olsa bile iyi niyetli cevaplarınız için teşekkür etmek istiyorum.
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Eşimin olana dokunulamaması şaşırttı ama bu işten maaş kesintisi ile kurtulabileceğimin haberide sevindirdi. Son olarak halime münasip ev için meskeniyet iddiasında bulunarak itiraz sürecini ne zaman yapmam gerekiyor itiraz süresi geçmesin?
Alıntı:
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Eşimin olana dokunulamaması şaşırttı ama bu işten maaş kesintisi ile kurtulabileceğimin haberide sevindirdi. Son olarak halime münasip ev için meskeniyet iddiasında bulunarak itiraz sürecini ne zaman yapmam gerekiyor itiraz süresi geçmesin?
Haciz işlemi uygulandıktan sonra itiraz edebilirsiniz.
Bildiğiniz üzere eş farklı bir şahıstır. Bu sebeple illiyet bağı olmayan her şeyden sorumlu değildir.
- - - Updated - - -
http://www.baltaci.av.tr/meskeniyet-iddiasi/
Yukarıdaki linkte sorunuz hakkında detaylı cevaplar vardır.
Merhaba tekrar, son bir soru işareti oluştu aklımda. Bu davalarda bir zaman aşımı var mı? 2000 lira maaşımla ömrüm boyu ödeyemeyeceğim bir borcum var. Aklımı kaçırmamak için savaşıyorum. Ödiyim vs. diye düşünüyorum ama maalesef..
Alıntı:
Merhaba tekrar, son bir soru işareti oluştu aklımda. Bu davalarda bir zaman aşımı var mı? 2000 lira maaşımla ömrüm boyu ödeyemeyeceğim bir borcum var. Aklımı kaçırmamak için savaşıyorum. Ödiyim vs. diye düşünüyorum ama maalesef..
Alacaklı banka batsa bile TMSF'ye devredilir.
Yapılan her işlem ile zamanaşımı yeniden başlayacağından, pratikte zamanaşımı ihtimali yok görünüyor.
Örnek;
Haline münasip ev nedeniyle oturduğum daire satılamadı. Süreç maaş kesintisi ile devam etti. İstediğim zaman evimi benim satabilmemin önüne bir engel konurmu? Yani borcumu ödemeden satışını yapapam gibi bir olay yaşarmıyım?
Cevaplarınız için gerçekten çok çok teşekkürler.