Cevap: Kayıp kira kontratı
Kira kontratını kaç Yıllık yaptınız? Kira eldenmi alınıyor yoksa Bankaya mı yatıyor?
Muhtemelen yıllıktı... Banka hesabımıza gönderiyor yılda 1 kere topluca. Ama rayicin altında.
Kira sözleşmesinin yazılı yapılması gerekmez.
Ancak yazılı yapılması kira başlangıcı, süresi, kira bedeli gibi konularda ispat kolaylığı sağlar.
Kiranın bankaya yatmış olması size ispat şansı veriyor.
Geçen sene ne zaman ne kadar ödediğine banka kayıtlarından bakın.
Bu sene aynı zamanda ÜFE oranında artış yapmamışsa, geçen sene ödenen tutarı ÜFE oranında arttırarak icra takibi yapın.
Bu arada ödeme yapar ama artış ÜFE'den düşük kalırsa aradaki fark için icra takibi yapın.
Farkı 30 gün içinde ödemezse temerrüt nedeniyle tahliye hakkı doğar.
Daha önceki yıllarda hiç artış yapmamış olması veya düşük artış yapması karşısında sessiz kalarak bunu kabullenmiş olduğunuz için sadece bu yıl için artış talep edebilirsiniz.
Kira sözleşmesinin başlangıcı Aralık 2013 ise, 5 yılın sonunda Aralık 2018'de kira tespit davası açarak kira bedelinin uyarlanmasını talep edebilirsiniz.
Teşekkür ederim Yusuf bey...
Kira kontratında kira artışıyla ilgili ne yazdığımızı hatırlamıyorum. Kontrat bizde yok, onda var şu anda, vermiyor... Kontratta ne yazarsa yazsın, ÜFE oranında arttırma hakkımız var mı?
Bir diğer sorum da, yıllık artış için 1 yıl içinde herhangi bir ayda müdehale edebiliyor muyuz? 1 yıldan eskisi için anladım, kabullenmiş oluyoruz. Peki kontrat yenilenme tarihininin üzerinden 3-4 ay geçtikten sonra ses çıkarsak?
- - - Updated - - -
Teşekkür ederim Yusuf bey...
Kira kontratında kira artışıyla ilgili ne yazdığımızı hatırlamıyorum. Kontrat bizde yok, onda var şu anda, vermiyor... Kontratta ne yazarsa yazsın, ÜFE oranında arttırma hakkımız var mı?
Bir diğer sorum da, yıllık artış için 1 yıl içinde herhangi bir ayda müdehale edebiliyor muyuz? 1 yıldan eskisi için anladım, kabullenmiş oluyoruz. Peki kontrat yenilenme tarihininin üzerinden 3-4 ay geçtikten sonra ses çıkarsak?
Yani bu soruya cevap vermek isterdim ancak bunlar mesleki daha doğrusu stratejik sırlar... Bunun için avukata gitmenizi tavsiye ediyorum. Kolay bir şekilde kira kontratını ortaya çıkarttırır avukatınız. Kira artış için standart kural kira sözleşmesinin bitmesine 15 gün kalmasından önce artırım ile ilgili ihtarname çekmeniz gerekir idi... Tahliye ise şartları varsa mümkün...
Basri bey... Cevabınız için teşekkür ederim. Avukatlık ücretini karşılayacak param olmadığı için avukata gidemiyorum. Üzerime gayrimenkul olduğu için adli yardımdan da faydalanamıyorum. Üzerime gayrimenkul var ama kiracı parayı vermiyor. En son 12 ay önce rayicin çok altında "güya" yıllık bir şekilde ödeme yaptı.
- - - Updated - - -
Basri bey... Cevabınız için teşekkür ederim. Avukatlık ücretini karşılayacak param olmadığı için avukata gidemiyorum. Üzerime gayrimenkul olduğu için adli yardımdan da faydalanamıyorum. Üzerime gayrimenkul var ama kiracı parayı vermiyor. En son 12 ay önce rayicin çok altında "güya" yıllık bir şekilde ödeme yaptı.