-
Hakaret Davası
Mehabalar bir konu hakkında sayın avukatlarımızdan görüş ve yardıma ihtiyacım var.Ben üniversite öğrencisiyim ve sınıfça ortak bir whatsapp grubumuz var okulla ilgili şeyler için kullandığımız.Bir kaç gün önce bu grupta tartışma çıktı ve bu tartışmaya bende dahilim.Ben ve 2 arkadaşım daha tartıştığımız diğer sınıf arkadaşımız tarafından hakaret ettiğimiz için dava edileceğiz.Ancak bu kişiye hiç bir şekilde hakaret edilmedi odan özür dilemediğimiz taktirde bizi şikayet edeceğini elinin kolunun uzun olduğunu ve bunun sicilimize işleyerek mesleki hayatımızı da etkileyeceğini söylüyor.Zorbalık yapıyor yani anlayacağınız.
Benim sorum ise şu whatsapp üzerinden yapılan bir tartışma dikkate alınır mı?Ve dediğim gibi kesinlikle dava edeceğini söyleyen kişiye hiç bir şekilde hakaret yok bu kişiye iftira atmak ya da yalan beyanda bulunma gibi bir suçtan karşı dava açılabilir mi? Lütfen yardım edin haksız yere özür dileyerek kimsenin egosunu tatmin etmek zorunda kalmak istemiyorum ne yapacağımı şaşırdım.
-
Cevap: Hakaret Davası
Whatsapp üzerinden yapılan hakarete ilişkin yazılar dikkate alınır. Ancak ortada enteresan bir durum var. Siz hakaret etmediğinizi belirtiyorsunuz, o da hakaret etti diyormuş. Hangisi doğru? Hakaret olduğu iddia edilen sözler nelerdir? İşin asılını açıkça anlatmalısınız ki, size doğru bir cevap verebilelim. Burası yargılama yeri değil, sizi yargılayamayız. Eğer ortada biçbir hakaret yok iken durduk yerde art niyet ile şikayet ederse iftira suçu oluşur. Aksi halde kullandığınız kelimelerde hakaret unsuru olmasa bile Anayasal şikayet hakkını kullanmış sayılır.