Bir dairem var, bana birşey olursa sadece anneme kalmasını nasıl sağlayabilirim? Anneme intifa hakkı mı vereyim yoksa noterden vasiyetname mi hazırlatayım? Hangisi daha güvenilir ve ekonomik olur?
Printable View
Bir dairem var, bana birşey olursa sadece anneme kalmasını nasıl sağlayabilirim? Anneme intifa hakkı mı vereyim yoksa noterden vasiyetname mi hazırlatayım? Hangisi daha güvenilir ve ekonomik olur?
Eşiniz veya çocuklarınız/torunlarınız var mı?
Babanız hayatta mı?
Öncelikle zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Eşim, çocuğum, kardeşim yok. Babam hayatta. Annem hayatta ve bir başkasıyla evli.
Benim hayatta olmadığım bir senaryoda evin tamamen annemin olmasını istiyorum çünkü zaten o evi anneannemlerin (elden) verdiği paralarla aldık.
Yıllar önce annemler boşarnırken, evlilik içerisinde 2000 yılından önce edinilmiş olan (öteki) iki ev, anneannemlerin büyük maddi katkılarıyla alınmış olmasına rağmen banka kayıtlarına ulaşılamadığı için ispat edilemeyip evler taraflara bölüştürülmüştü. Banka, 10 yıldan eski kayıtları tutmadığı için mahkemede gönderilen paralar ispat edilemedi ve hakim evleri bölüştürmeye karar verdi. O olay oldu bitti artık üstteki ihtimalde ise, yarım ev daha gitmesin istiyorlar haklı olarak. Evin yarısı bile gidecek olsa sonuçta adıma olan o evin tamamı anneannemlerin elden verdiği paralarla alındı. Tutumlu, gıdım gıdım para biriktiren, 80'lerini yaşayan, iki emekli öğretmen. Emeklerine öyle bir senaryoda (tekrar) yazık olmasın diye baştan ne yapmamı önerirsiniz?
Miras payı, yasalarla korunan bir hak ve bugün ölecek olsanız hayatta olan anne ve babanız eşit oranlarda hak sahibi olur mirasçınız olara.Birinin hakkını almasına engel olabilmenizin yasal bir yolu yok, ancak intifa , yani ölene kadar bakma akdi ile kullanım hakkını verebilirsiniz ki zaten sizin arayışınız siz öldükten sonraki kısımla ilgili.
Öyle bir durumda o zaman yapılabilecek hiçbir şey yok demektir. Böyle incik cincik ihtimaller, oldu mu oluyor. En azından önlemi varsa, baştan ayarlanabiliyorsa, içleri rahat etsin istedim. Cevabınız için teşekkür ederim.