Davayi kazanma durumuna gore ucret alan avukat
olayi kisaca ozet geceyim, aracimi ustaya birakip tamirin bitmesini beklerken eve ugradim, usta araci alip deneme surusu diye uzaga goturmus, kazaya karisti, karsi taraf %100 hatali cikti lakin aracimda 4000 tl tramer cikinca, aracimi kaciran sahista deger kaybi icin 1 tl bile odemem diyince savciliga verdim, takipsizlik verdi savci, guveni kotuye kullanma anayasal suc diyip itiraz ettim, itirazim kabul edilmis, bakirkoy adliyesinde 2.asliye ceza da 20 subatta ilk durusmam var. benim amacim karsi taraftan deger kaybimi almak, savcilikta dilekcemde bunu belirttim, ama dava acilmis, hakim belki uzlastirir, uzlasmazsa ceza almasini saglayip ardindan tazminat davasi acmak. ( aracin arizasi ustaya gore basit bir cozumu olan ve deneme surusu gerektirmeyen bir islemdi )
babam ve amcamlar kidem tazminati icin 2006 da dava acarken kazanacaklari ucret uzerinden anlasmislardi ve bir tl bile vermeden avukat bulmuslardi, yargitay vs vs derken daha 2017 de sonlandi. kazandiklari ucretin %15 ini falan verdiler ve avukatlik islerini hallettiler.
ben bu tur bir avukat nasil bulurum ? davayi kazanip hem karsi taraftan ucret alacak hem de karsi taraf belki uzlasirsa ondan yuzde alacak sekilde.
not: aracima carpan arabanin sigortasindan deger kaybini talep etme hakkim oldugunun farkindayim, o ayri bir olay, benim sorunum aracimi hirsiz gibi calip, gezmeye cikan sahistan deger kaybimi almak.
Cevap: Davayi kazanma durumuna gore ucret alan avukat
Konuyu daha önce de açmıştınız ve size gerekli cevapları vermiştik.
Bahsetiğiniz şekilde bir avukat bulabilmeniz mümkün değildir. Zaten ceza davası açılmış, şu an acilen bir avukata ihtiyacınız yok.
Sanık yargılanıp 5237 s. TCK 155/2 maddeden en az 10 ay hapis ve tahminen 3000 TL kadar bir para cezası alacak.
Şikayetiniz devam ettiği sürece de sanık talep etse dahi bu cezalar için HAGB verilebilmesi mümkün değildir.
Bu nedenle maddi kaybınızı ödeyip sizi davadan vazgeçirme yolunu tercih edeceğini tahmin ediyorum.
Sayın acabuco,
Kısa mesaj yolu ile neden HAGB verilemeyeceğini sormuşsunuz. Site kuralları gereği buradan cevap veriyorum:
5271 CMK. 231. m. gereğince Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi, gerekir.
Ancak ceza miktarı itibarı ile sanık bu cezayı fiilen cezaevinde çekmez. Denetimli serbestlik uygulanır.
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Sayın acabuco,
Kısa mesaj yolu ile neden HAGB verilemeyeceğini sormuşsunuz. Site kuralları gereği buradan cevap veriyorum:
5271 CMK. 231. m. gereğince Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi, gerekir.
Ancak ceza miktarı itibarı ile sanık bu cezayı fiilen cezaevinde çekmez. Denetimli serbestlik uygulanır.
peki para cezasi alabilir demissiniz, bunu devlete karsi mi odeyecek bana karsi mi ? karsi taraf uzlasmazsa, benim ekstra olarak tazminat davasi mi acmam gerekecek bu dava sonuclaninca ?
Örcelikle bu bir ceza davası. Doğal olarak alınan cezalar devlet hazinesine ödenir. Size bir faydası olmaz.
Bununla birlikte bu çezaları almamak için maddi kaybınızı ödeyip sizi davadan vazgeçirme yolunu tercih edeceğini tahmin ettiğimi söylemiştim.
Dava açıldığına göne soruşturma aşamasında uzlaşmayı kabul etmemiş. Belki sonradan fikir değiştirebilir. Değiştirmez ise dediğinizi gibi tazminat davası açacaksınız.
Bu arada tek muhabatabınızın bu kişi olmadığını, araca çarpan kişi ve onun trafik sigortasının da sorunlu olduklarını zaten biliyorsunuz.
Tazminat davası açmak için de bu ceza davasının sonucunu beklemeye gerek olmadığını da hatırlatmak isterim.
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Örcelikle bu bir ceza davası. Doğal olarak alınan cezalar devlet hazinesine ödenir. Size bir faydası olmaz.
Bununla birlikte bu çezaları almamak için maddi kaybınızı ödeyip sizi davadan vazgeçirme yolunu tercih edeceğini tahmin ettiğimi söylemiştim.
Dava açıldığına göne soruşturma aşamasında uzlaşmayı kabul etmemiş. Belki sonradan fikir değiştirebilir. Değiştirmez ise dediğinizi gibi tazminat davası açacaksınız.
Bu arada tek muhabatabınızın bu kişi olmadığını, araca çarpan kişi ve onun trafik sigortasının da sorunlu olduklarını zaten biliyorsunuz.
Tazminat davası açmak için de bu ceza davasının sonucunu beklemeye gerek olmadığını da hatırlatmak isterim.
sunu da sormak istiyorum, etraftan duydum
asiri derece fazla is yuku oldugundan boyle sabit suclari, savcilik uzerinden gelen davalari hizli bir bicimde sonuca ulastiriyormus hakimler, yurt disindaki gibi. dogru mu bu ? 20 subatta ilk durusma, maksimum kac durusma olur size gore, resmi bir sey soylemek mumkun degil tabi ama, tahminen ? ilk durusmada sonuclanabilir mi ?
Ne kadar süreceği bilinmez, ama ilk duruşmada sonuçlanmayacağı kesin gibi.