Tanık olarak çağırıldım. Davacı ve davalıyı tanımıyorum.
Merhabalar, İzmir 9. İş Mahkemesi tarafından tanık olarak çağırıldım. Davacıyı da davalıyı da tanımıyorum. Gelen tebligatta tebliğin veya davanın mevzuu bölümü boş bırakılmış. Muhatap kısmındaki şahsi bilgiler tarafıma ait. Tanımadığım kişiler nasıl beni tanık olarak gösterebiliyor? Dava saati mesai saatimle çakışıyor, bu tanıklıktan kurtulma imkanım var mıdır? Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
Cevap: Tanık olarak çağırıldım. Davacı ve davalıyı tanımıyorum.
Kurtulma şansınız yok. Mahkemeye gidip ben bu kişileri tanımıyorum diyebilirsiniz.
Duruşmada tanıklık ederken mutlaka doğruyu söylemeniz şarttır. Örneğin aynı yerde küçük bir işletmede iseniz ve tanıdığınız herhangi bir xekilde ortaya çıkarsa veya tanımamanız hayatın olağan akışına aykırı ise tanık iken birden yalan tanıklıktan sanık durumuna düşebilirsiniz ve hakkınızda dava açılabilir. Bu nedenle mutlaka ama mutlaka gerçek ne ise onu anlatın.
Öncelikle hızlı ve bilgilendirici cevabınız için teşekkürler. Dediğim gibi şahısların her ikisini de tanımıyorum. Peki bu kişilerin beni nereden bulup tanık yazdırdıkları konusunda mahkemede beni bilgilendirecekler mi? İş yerimle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşarsam (ifade saatinde işyerimde olmam gerekiyor.) bunun hesabını sorabilecek miyim?
Tanık çağrı pusulası ile işyeriniz izin vermek zorundadır. İzin vermiyoruz derlerse bunu mutlaka yazılı olarak isteyin. Vermezlerse dinlemeyin gidin mahkemeye. Hiçbirşey yapamazlar. Hakim çeşitli sorular sorarak onları tanıyıp tanımadığınızı ve olayın ne olduğunu anlamaya çalışacaktır.
Dinleyeci olarak bulunduğum bir duruşmada hakim ilk iki tanığı sırayla salona alıp dinledi. Üçüncü ve sonunucu olan tanığın ifadesinden sonra birden sinirlendi ve duruşma tutanağına aynen tanık falancanın yalancı tanıklık suçundan C. Savclığına suç duyurusunda bulunulması için müzekkere yazılmasına dediği anda üçüncü tanık birden ağlamaklı bir sesle durun doğruyu söyleyeceğim diyerek ifadesini değiştirmişti. Bu olayı hiç unutmuyorum.