Okul kimliğindeki değişiklik, belgede sahtecilik
Farklı bir üniversitede okuyan arkadaşımın okuluna girebilmek için yaptığım öğrenci kimliğini güvenlik yakaladı. Okul savcılığa vermiş beni. Aslında tam kart şeklinde de değil sadece ön yüzü olan bir kağıt. Savcı ifademi istemiş karakola ifademi de verdim. Sizce nasıl bir ceza alırım. Veya ceza alır mıyım? Teşekkürler.
Cevap: Okul kimliğindeki değişiklik, belgede sahtecilik
Normal şartlarda bu suçun alt sınırdan cezası iki yıl hapistir.
Bununla birlikte kimlik kartının arka yüzünün olmaması, güvenlik tarafından ilk bakışta sahte olduğunun anlaşılabilmesi gibi durumları mahkemede savunma olarak ileri sürebilirsiniz.
Kullandığınız sahte kimlik gerçeğine ne kadar benziyorsa durum da o oranda aleyhinize olacaktır.
Bu savunmanız dikkate alınacaktır ancak ceza verilip verilmeyeceği ya da verilirse ne kadar olacağı konusunda olayın tam olarak ayrıntısını ve dosya kapsamını bilmeden, sahte kimliği görmeden bir fikir yürütülemez.
Teşekkür ederim, bana göre çok da benzemiyor çünkü doğum tarihi kısmında yılın olduğu yer 199 mesela ayrıca tam bir kimlik değil kağıt. Tabi sonuçta bunu değerlendircek olan ben değilim. Bir başka sorum ise 2 yıl cezanın adli para cezasına dönüştürülüp bunun ertelenmesi durumunda adli sicilimde bu olay nasıl gözükücek?
Açıkçası ben iki yıl ceza verileceğini hiç sanmıyorum. En kötü ihtimalle iyi hal indirimi takdir edilerek 1 yıl 8 ay verilse bile iki yılın altında kaldığından talep etmeniz halinde HAGB verilebilir.
Bu durumda önümüzdeki beş yıl içerisinde yeniden kasıtlı bir suçtan ceza almazsanız dosyanız işlemden kalkar ve adli sicilinize işlenmez.
Aradan geçecek olan bu beş yıllık süre içerisinde de sabıka kaydınıza işlenmeyecek ve temiz görünecektir.
Anladığım kadarıyla çok genç bir insansınız. Bu tür olaylarla işiniz olmamalı. Hele bundan sonra çok daha dikkatli olmanızı babanız yaşında biri olarak tavsiye ediyorum.
İlginiz ve beni bilginizle aydınlattığınız için teşekkür ederim. Pek inandırıcı gelmeyecek ama final dönemi kütüphaneyi kullanmak için yaptığım bir şeydi. Tabi bu amaç, yaptığımın yanlış olduğunu değiştirmiyor.
Tavsiyenize uyup, daha dikkatli olacağım. Tekrardan teşekkür ediyorum.