Görüşme kaydı(Ses kaydı) cezalandırma için tek başına yeterli mi?
Arkadaşlar merhaba;
Aramda husumet bulunan kişi, ankesörlü telefondan arayarak tehdit ve hakarette bulundu. Dava açmayı düşünüyorum; ancak numara kendine ait değil ve kuvvetle muhtemel inkar edecek.
Daha önce de başıma geldiğinden danışarak telefonuma ACR kayıt programını kurdum. Şimdi merak ettiğim mahkemede karşı taraf olayı inkar ederse bilirkişi vasıtasıyla sesin ona ait olduğunu kanıtlayabilir miyim?
Şundan dolayı soruyorum.
Yargıtayın bu konuda iki tane içtihatı var.
1. Bu https://www.ntv.com.tr/turkiye/yargi...KUaM5FTAFjp35A (Özetle Telefon görüşmelerinden elde edilen bilgiler maddi kanıtlarla desteklenmezse cezalandırma için yeterli değildir.Cezalandırma görüşme kaydı dışında farklı delillere de ihtiyaç vardır diyor.)
2. Bu http://www.aghukukburosu.com/haber-5...ay-karari.html (Özetle burada da önleme dinlemesi sadece soruşturma açmak için kullanılabilir cezalandırmada kullanılamaz diyor.)
Şimdi ben bu arkadaşı dava etsem tek delilim görüşme kaydı. O da tek başına cezalandırma için yeterli değildir deniyor. Daha önceden tecrübesi olan arkadaşlar, benzer davalarda bulunmuş arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Cevap: Görüşme kaydı(Ses kaydı) cezalandırma için tek başına yeterli mi?
Ses kaydı net şekilde anlaşılabiliyor mu? Görüşme karşılıklı olduğuna göre bu kayıtta sizin de sesiniz, verdiğiniz cevaplar mutlaka vardır. Sizi tehdit ve hakaret etmesine neden olah olayları, aranızdaki husumeti tanık vb delillerle kanıtlayabiliyor musunuz?
Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar hayır olsa bile kaydı CD ye aktararak sikayet dilekçeniz ekinde savcılığa verin. Karşı taraf savcıya vereceği ifadede inkar etse bile savcı yeterli süphe var, mahkemede gerçek ortaya çıksın düşüncesi ile davayı açacaktır.
Mahkemede sanık kullanılan telefonun ve sesin kendisine ait olmadığını, montaj olduğunu vb ileri sürerse ses kaydı bilirkişiye gönderilir ve gerçek ortaya çıkar. Benim şahsi düşünceme göre çok böyük bir ihtimalle ceza alacaktır.
Ses kayıtları net şekilde anlaşılabiliyor. Kayıtlarda benim de konuşmalarım var. Zaten aramızdaki husumetle ilgili tanıkların da olduğu bir dava açılmıştı.
Dediğiniz gibi yeterli şüpheden dava açılacağını düşünüyorum ama yukarudaki iki tane içtihat kafamı karıştırdı.
Bakın bir içtihat daha buldum. http://www.hurriyet.com.tr/yargitayd...karar-10961582
Bunda da sadece dinleme ile ceza verilemez diyor. Maddi kanıtlarla desteklenmeli yazmış.
O konular ve kararlar sizin yaşadığınız somut olaydan farklı. Bu nedenle kefanız karışmasın.
Sizin olayınıza benzer durumlarda ses kaydının delil olduğu, mağdurun bunu başka yolla ispatlayabilmesinin mümkün olamayacağı durumlarda ses kaydı yapabileceği, bunun kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliği kuralını ihlal etmeyeceği, dolayısı ile de suç teşkil etmeyeceğine dair pekçok Yargıtay kararı var.
Siz yukarıda dediğim gibi ses kaydı ve dilekçe ile savcılığa başvurduğunuzda sonuç alacağınızdan eminim. Kolay gelsin
Yardımınız için teşekkürler.