Nitelikli dolandırıcılık bilişim sistemleri
Merhabalar.
2 gün önce emniyetten bir telefon geldi birinin hakkımda bilişim suçları adı altında şikayeti varmış. Ve 2016 yılında şikayet edilmişim 2gün önce haberim oldu anladığım kadarıyla şikayetçi kişiden benim hesabıma para yatırılmış. Ama ben olayı falan hiç birşeyi hatırlamıyorum şikayetçiyide tanımıyorum. Şikayetçinin adını öğrendim iletişime geçtim bana ben kimseyi şikayet etmedim seni tanımıyorum falan dedi şimdi açıkcası ben öğrenciyim ve doğal olarak korkuyorum savcı benimle görüşmek istemiş gitmekten bile korkuyorum 20yaşındayım öğrenciyim ne yapacağımı bilmiyorum lütfen yardım edin 😫
Cevap: Nitelikli dolandırıcılık bilişim sistemleri
hiçbir şey yapmadıysan bu yersiz korku neden onu anlamadım. suçsuz insan hiçbir şeyden korkmaz,korkmamalı. sen savcı karşısına böyle gidersen zaten 1-0 yenik başlarsın. git konuş. savcı ne diyor, müşteki ne diyor olayın ne kadarı senle ilgili, sen bildiklerini anlat. Her şeyi geçtim olayı hatırlamıyorsun hadi hesabına ekstra para geldiğinde ne tepki verdiğini de mi hatırlamıyorsun insan kendi parasının miktarını bilmez mi. şikayetçi özellikle seni tanımıyor olabilir ancak savcılığa şikayet dilekçesi yazarken parayı yatırdığı iban numaraıs üzeriden sana ulaşılmış olabilir.
Olayı hatırlamamamın sebebi üzerinden 2 yıl geçmesi birde şeyden şüphelendim şimdi benim hesabıma 70 tl yatırmış şikayetçi olan kişi acaba biri benden para gelicekte bende yapı kredi hesabı yok senin hesabına göndertsem sen çekip bana verebilirmisin dedi bende tamam diyip çekip vermiş olabilirim çünkü önceden böyle şeylerde yardımcı olmuştum . Korkmamın sebebi hiç birşey hatırlamıyor olmam ve olayın üzerime kalma ihtimali çünkü eğer böyle birinin ricası ile hesabıma para gönderilip bende çekip verdiysem atm kamerasından benim görüntüm çıkar ve ben hatırlamadığım için ispat edemem ayrıca öğrenciyim okul hayatım söz konusu ailem öğrenirse çok kötü şeyler olur şikayetçi şikayet ettiğini hatırlamıyor irtibata geçtim kadın benim dalga geçtiğimi yalan söylediğimi zannediyor yalvardım yakardım kadın ben seni tanımıyorum şikayet falnda etmedim diyor başkada birşey demiyor açıkcası 70lira için riske girmek çok saçma zararı ben karşılayayım gerekirse kat kat fazlasını yeterki bana birşey olmasın mahkeme falan olmasın düşüncesindeyim ailem öğrenmemesi için çünkü benim bile bilmediğim birşey yüzünden suçlandığımı aileme de kanıtlayamam ve bu suç yüz kızartıcı bir suç olduğu için çok korkuyorum
3 yıl önce dolandırılmıştım. Dolandıran iki kişiye havale yapmıştım, dolandıran kişiler havaleyi başka bir arkadaşlarından aldıkları bankamatik kartına yapmamı istemişlerdi.
Daha sonra yakalandılar ve hepsi 2 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırıldılar. Yargılama aşamasında karşı tarafın parasını iade ederseniz, ceza yarı oranında düşürülecektir.
Hukuki yardım almanızı kesinlikle öneririm, hayatınız boyunca üzerinizde bir leke taşımak zorunda kalabilirsiniz.