cinsel taciz suçlamasında sadece müşteki ifadesi ceza için yeterli midir ?
arkadaşlar merak ettiğim bir husus var. asansöre bir erkek ve bir bayan birlikte biniyor , bayan cinsel tacize uğradığını söyleyerek bağırıp çağırıyor. apartmandan çıkanlar adamı yakalıyor ve polise teslim ediyor. adam da aynı apartmanda oturan bekar biri. sabıkası temiz , üniversite mezunu ve memur. ifadesinde bayana kasten elinin değmediğini hatta değdiğinin bile farkında olmadığını, değdiyse bile yanlışlıkla olmuş olduğunu ve bunun farkında olmadığını söyleyip suçlamayı reddediyor. kamera kaydı , tanık falan hiçbir şey yok. sadece değdi diyen bir bayan ve değmedi diyen bir bay var. 3 yıl ceza veriliyor arkadaşa . mantıklı bir karar mıdır bu ?
Cevap: cinsel taciz suçlamasında sadece müşteki ifadesi ceza için yeterli midir ?
Buna benzer bir olayı avukat arkadaşıma sormuştum maalesef bu konularda çok hassas davranılıyor ve bazı kadınlar bunu çok kötü amaçlı kullanıyor. Çok benzer bir olay, kadının biri durup dururken
yolda kıyameti koparıyor bu bana taciz etti diye, kamera yok, şahit yok, olayda suçu olmayan adamı tutukluyorlar. Kadın aklı sıra erkeklerden intikam alıyormuş yani başka birinden gördüğü kötü mulameleyi tamamen suçsuz birine yıkıyor intikam amacı ile ciddi psikolojik sorun. Bunu sağda solda anlatıp tekrarlayınca (başka birini daha suçluyor) olayın farkına varılıyor ve adamın suçsuz olduğu anlaşılıyor.
Bu yaşanmış bir olay. Bir de şu olabilir düşünün birine borcunuz var ve ödemeye niyetiniz yok böyle bir senaryo ile adamı içeri attırabilirsiniz. Maalesef bu tip konularda illa kamera veya şahit şart değil sadece müşteki ifadedi ile ceza olabiliyor demişti avukat arkadaş.
Sanırım iyi avukat ve temyiz gerekiyor.
Cevap: cinsel taciz suçlamasında sadece müşteki ifadesi ceza için yeterli midir ?
Yuh böyle bir şey varmı ya,
Elim değmedi, değdiğinin bile farkında değilim, değmişse bile yanlışlıkla değmiştir şeklindeki ifade hukukta tevil yollu ikrardır. Bu durum karşı tarafın ifadesi ile birleşince yeterli delil var kabul olunur.
Oysa hiç böyle bir şey yapmayan kişinin ifadesi ne olabilirdi? Olay tamamiyle iftiradır. Ne elim değmiştir, ne de bir temas söz konusudur. Kesilnlikle böyle bir şey olmamıştır. Neden böyle bir iftira attığının nedenini de bilmiyorum.
Böyle bir durumda ise hakim kadın ve erkeğin geçmiş sicillerine, yaş, eğitim durumu, sosyal statü vb lerine bakarak maddi gerçeği bulmaya çalışır.