Cevap: Kira Zammı Hakkında
ÜFE oranında artış yapmak zorundasınız en az, bu da yenilenen kira sözleşmenizle 2018 yılı için %15,87 nin altında zam yapmamanız gerektiği anlamına geliyor.
Ocak ayı başında açıklanan TÜİK'in Aralık 2017 yurtiçi ÜFE oranı %15,82.
Ev sahibiniz daha azını kabul etmediği sürece bu oranda kira artışı yapmalısınız.
Yusuf Selçuk bey kira artışında ÜFE oranı en yüksek artışı gösteriyordu değil mi? Bu konuda yaptığım zammı beğenmeyip beni çıkartarak daha yüksek fiyatla kiralamak istese bu durumda mağduriyetim oluşacak. Nasıl çözebilirim?
ÜFE oranında artış yaparsanız sizi çıkaramaz.
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açarsa, 3 yıl başkasına kiraya veremez.
3 yıl içinde başkasına kiraya verirse bir yıllık kira bedeli tutarında tazminat alabilirsiniz.
Merhaba, ben de geçen sene 12 aylık ortalamalara göre üfe üzerinden %4,30 oranında zam yaptım. Bu sene aynı oran 15,82 ve çok yüksek olduğundan bu kadar artış yapmak zorunda mıyım? Sözleşmede üfe oranı diye yazmıştık. Anlaşma yoluna gitmezse ev sahibi ve/ya ben örneğin %10 gibi bir artış yaparsam ev sahibinin beni evden çıkarma hakkı doğar mı?
Alıntı:
selanus rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba, ben de geçen sene 12 aylık ortalamalara göre üfe üzerinden %4,30 oranında zam yaptım. Bu sene aynı oran 15,82 ve çok yüksek olduğundan bu kadar artış yapmak zorunda mıyım? Sözleşmede üfe oranı diye yazmıştık. Anlaşma yoluna gitmezse ev sahibi ve/ya ben örneğin %10 gibi bir artış yaparsam ev sahibinin beni evden çıkarma hakkı doğar mı?
Ev sahibi sözleşmeden yazan oranın altındaki bir artışı kabul etmez ve eksik yatırdığınız tutar için icra takibi yaparsa, siz de icra takibi sonucunda farkı ödememekte ısrar ederseniz ev sahibi sizi çıkarabilir.
Geçen sene enflasyon %4,30 açıklandığında ev sahibi yüzde 8 veya 10 artış isteseydi, bu artışı kabul eder miydiniz?
Veya kendiliğinizden aslında bu oran çok düşük deyip biraz daha fazla artış yapar mıydınız?
Ev sahibinin de aynı şekilde sözleşmede yazan artışı talep etme hakkı var.
- - - Updated - - -
Alıntı:
selanus rumuzlu üyeden alıntı
Ev sahibi sözleşmeden yazan oranın altındaki bir artışı kabul etmez ve eksik yatırdığınız tutar için icra takibi yaparsa, siz de icra takibi sonucunda farkı ödememekte ısrar ederseniz ev sahibi sizi çıkarabilir.
Geçen sene enflasyon %4,30 açıklandığında ev sahibi yüzde 8 veya 10 artış isteseydi, bu artışı kabul eder miydiniz?
Veya kendiliğinizden aslında bu oran çok düşük deyip biraz daha fazla artış yapar mıydınız?
Ev sahibinin de aynı şekilde sözleşmede yazan artışı talep etme hakkı var.