Cevap: idari mahkemeyi kazandım
Alıntı:
yurtacan rumuzlu üyeden alıntı
Adım ayşe Mersinde rehabilitasyon da özel eğitim öğretmeni iken kurumdan ayrılma kararı aldım. istifa dilekçemi kurum sahibine verdigimde eşimi ve beni öldürmekle tehdit etti. Bunun üzerine karakola başvurdum. Eşime ve bana aile tedbir kararı verdiler. Sonra şikayetim üzerine soruşturma açıldı ve bu soruşturma sonunda 3 gün mazeretsiz göreve gitmedigim için milli eğitim Müdürlüğü maas kesim cezası verdi. İdari makmeye dava açtım. Dava sonunda; milli eğitimin bu kararının iptaline dava konusu işlem nedeniyle mahrum kaldığı parasal haklara ilişkin talebin kabulü ile davacinin maasindan kesilen paranın faizi ile ödenmesine dava giderlerinin ödenmesine karar verildi.
Ayrica Davayı kazanma sebebim; maaş kesim cezasını ancak vali verebileceğini milli eğitim Müdürlüğünün böyle bir ceza verme yetkisinin olmadığını bu yüzden davayı kazandıgımı belirtmek istiyorum.
Maalesef biraz karışık anlattığınız için olayları hiç bilmeyen bir kişinin anlaması zor görünüyor.
Çalıştığınız kurum devlete mi ait, özel kurum mu?
Üç farklı olay var:
1- İstifa ediyorsunuz kabul edilmiyor.
2- Müdür sizi tehdit ediyor, siz suç duyurusunda bulunuyorsunuz.
3- Açılan soruşturmada 3 gün işe gitmediğiniz için size maaş kesim cezası veriliyor. (Bu soruşturma sizin müdürü şikayet etmeniz üzerine müdür için açılmamış mıydı? Müdür tehdit ettiği için mi işe gitmemiştiniz? Ama zaten istifa etmemiş miydiniz?) İdare mahkemesine başvurduğunuzda maaş kesim cezası (yetkisiz makam tarafından verildiği için) iptal ediliyor. İptal gerekçesinde esasa ilişkin bir husus mevcut mu?
Siz müdürün size karşı davranışlarından dolayı mı, yoksa maaş kesim cezasından dolayı mı tazminat talep ediyorsunuz?
Maaş kesim cezası iptal edildiği için o bakımdan bir zararınız yok, tazminat talep edilecek bir durum da yok.
Soruşturmada müdürün yaptıkları hakkında bir hüküm verildi mi? Müdüre ceza uygulandı mı? Müdürün tehditleri konusuna da daha detaylı bakmak lazım.
Hocam öncelikle zaman ayırdığınız için minnettarım. Olayı özetlemek istedim ama olmadı galiba :)
Olayın özeti : milli egitime bagli özel eğitim kurumunda özel eğitim öğretmeni olarak görev yapmakta iken, özel bir sebepten dolayı kurumdan ayrılma kararı aldım. Kurum sahibi belali oldugunundan dolayi istifa dilekçemi eşim götürdü kuruma. Kurum sahibi istifa dilekçesini yirtip atarak Eşime hakaret tehdit ve küfür etmeye başlıyor. Eşim geldiğinde çok korkmuştu. Beni hemen en yakın polis karakoluna götürdü orada ifade verdik. Bu şahsın daha öncede sorunlari olduğu için Eşime ve bana aile tedbir kararı ve koruma kararı çıktı. Ve ben doğal olarak kuruma bir daha gitmedim ve istifa dilekcem ile koruma kararimin bir nushasini milli eğitim Müdürlüğüne verdim.
Sonra soruşturma açıldı ve kurum sahibi ceza alacak iken bana ceza verildi. Maaş kesim cezası ve hemen arkasından bir ceza daha geldi ve aynı suçtan. Yani 3 gün mazeretsiz göreve gitmedigim için 1 yıl öğretmenlik yapamazsınız cezası uygulandı.
1)haksız görürsem bile bu benim ilk ceza olduğu için kınama neden verilmedi.
2) bu kadar ciddi bir soruşturma ilköğretim okul müdürü tarafından yapıldı ve bu cezayı bana ilkokul müdürü verdi ve Maarif müfettişleri soruşturma yapmadı.
3) aile tedbir kararı ve koruma kararı mazeret sayilmiyormus.
İptal edilen maaş kesim cezasından dolayı açacağınız tazminat davasını kazanma ihtimaliniz bulunmuyor.