hocanın öğrenciyi rencide etmesi
Bugun Studyo dersimizin jurusinde benim öğretmenlerimle paylaştığım özel durumumu bir hoca kullanarak beni bütün sınıfta rencide edip kalbimi kırdı.Şöyleki ben şuan okulu uzaatğım yılarrın ilkini okuyorum.bir yandan da çalışarak kendi bütçeme katkı yapmaya çalışıyorum ve studyo adlı derse az çalışabildim.hoca bütün sınıfın içinde benm özel durumu kullanrak yüksek sesle '' Bitir artık şu okulu bitir ya!!!.Sen olsan kendine kaç verirsin.Niye çalışıyorsun? Kaç sene oldu? Çalıştığın için bu derse az çalışıyorsun demi?Projene bakmaya gerek varmı?'' evet bana bu dersten düşük not verebilir ve bırakabilirde.Ama bütün sınıf arkadaşlarmın içinde beni böyle yüksek sesle rencide edip kalbimi kıramaz.Bu olay esnasında başka hocalarda sııftaydı yani şaiitti.Bu olayla ilgili dava açmayı düşünüyorum.Avuka abiler görüşleriniz nerlerdiir.İyi forumlar
Cevap: hocanın öğrenciyi rencide etmesi
Olayda eleştiri dışında bir şey yok. Suç unsuru da davalık bir durum da yok.
Ben Avukat değilim ama bu konuyla ilgili görüşlerim şu:
Hocanın, sizin özel bilgilerinizi kasten ifşa ederek huzurunuzu bozmaya kesinlikle hakkı yoktur. Hocanın eylemi TCK 123. maddesi gereğince suç teşkil ettiği düşüncesindeyim. Aynı zamanda manevi tazminat davası açmaya neden sayılabilir. İfade ettiğim konularla ilgili çok detaylı araştırma yapınız, hatta bir avukattan destek alınız. Bu çerçevede gerekeni yapınız. Bir diğer ifadeyle aceleci olmayınız, her şeyi çok iyi düşünerek ve tüm delileri toplayarak kararınızı veriniz.
İLGİLİ KANUN MADDESİ AYNEN SÖYLEDİR:
Kişilerin huzur ve sükununu bozma
(1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Alıntı:
ayberk_08 rumuzlu üyeden alıntı
Ben Avukat değilim ama bu konuyla ilgili görüşlerim şu:Hocanın, sizin özel bilgilerinizi kasten ifşa ederek huzurunuzu bozmaya kesinlikle hakkı yoktur. Hocanın eylemi TCK 123. maddesi gereğince suç teşkil ettiği düşüncesindeyim..[/U][/B]
İfşa edilen, başkalarının bilmediği özel bilgi nedir sn.ayberk?
Yanıt için teşekkürler aceleci olmayacağım
Ceza hukukunda suç teşkil edilen fiiller dar yorumlanır.
Yorum yoluyla suç teşkil edilen fiillerin kapsamı genişletilemez.
Bu nedenle ne TCK 123'ün ne de diğer TCK maddelerinin kapsamına giren bir fiil yok.
teşekkürler yusuf bey yanııtınız için
- - - Updated - - -
Anlıyorum .Teşekkürler
Hukuki olarak hakaret yok, bir işte çalıştığın için derslere çalışmıyorsun denmiş, yani burdan zorlama bi yaklaşımla bile mahkemelik bir şey çıkarılamaz.Kişiler zaman zaman birbirlerine karşı sert konuşmalar yaparlar, birbirlerini üzerler gün içinde birden fazla kez dahi yaşanabilir bu.Benim kalbimi kırdı, canımı sıkti, üzdü diye mahkemelik olsak yada hukuki bir sonuç alabilsek işi gücü bırakıp mahkemelerde yatıp kalkmamız gerekir.Özetle burdan bir şey çıkmaz.
Alıntı:
Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı
Hukuki olarak hakaret yok, bir işte çalıştığın için derslere çalışmıyorsun denmiş, yani burdan zorlama bi yaklaşımla bile mahkemelik bir şey çıkarılamaz.Kişiler zaman zaman birbirlerine karşı sert konuşmakar yaparlar, birbirlerini üzerler gün içinde bir den fazla kez dahi yaşanabilir bu.Benim kalbimi kırdı, canımı sıkti, üzdü diye mahkemelik olsak yada hukuki bir sonuç alabilsek işi gücü bırakıp mahkemelerde yatıp kalkmamız gerekir.Özetle burdan bir şey çıkmaz.
evet engin bey;fakat sınıf içerisinde küçük düşürülmeye çalıştığını hissettim hocanın ondan kendimi kötü hissettim
Sayın Ayberk Bey,
Ben görüşünüze katılmıyorum. Herşeyden önce anlatılan somut olay ile TCK 123. madde hiç örtüşmüyor.
Örtüştüğünü varsaysak bile öğretmenin bu söyleminin yakınan üyenin "huzur ve sukununu bozma" amcına yönelik olması şarttır. Anlatılan olayda böyle bir amaç görünmüyor.
Kaldı ki, madde metnindeki "ısrarla" kelimesi suçun oluşabilmesi için olayın tek bir defaya mahsus değil müteaddit defalar yapılmısı şartına da uymuyor. Çünkü yakınan üye bunun sürekli olduğuna dair bir ifadede bulunmamış.
Söz konusu üye savcılığa başvursa takipsizlik kararı çıkacağına hiç kuşkum yoktur.
Manevi tazminat talebi ile bir dava açması durumunda da kaybedip, dava masraflarının üzerinde kalacağını, üstüne üstlük bir de karşı taraf avukat tutarsa onun masrafının da üyemize yükleneceğini düşünüyorum.
Ben tüm bunları düşünerek kendisine verilmesi gereken cevabı kısaca verdim. Dava açma kararı kendisine aittir.