Cevap: Ortaklığın giderilmesi
Eğer dükkan dediğiniz gibi ancak 120-130 bin ediyorsa, bu alacaklı şahıs da %1 hisseyi 4000 TL'ye almışsa, tamamına 400 bin TL değer biçmiş demektir.
Ortaklığın giderilmesi davasına açıp açık arttırmaya katıldığınız takdirde %99 hisse sahibi olarak kalan hisseyi 1500-1600 TL'ye kadar arttırır, karşı taraf daha da arttırırsa kendi hissenizi 160 bin TL'ye satmış olursunuz.
Veya arttırmaya devam edip kendi hissenizi daha yüksek fiyata satma şansınız dahi var.
Ancak alacaklının 400 bin TL'ye kadar arttırmasını düşük ihtimal görüyorum.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Birde şunu sormak istiyorum, açık artırmada ben onun hissesi için örnek veriyorum 1500tl değer biçtim. O halde oda benim payıma teklif verirken 150.000tl nin altında değer biçemez rakamsal olarak mantıken. Yani gidip 100bin vs teklif veremez değil mi. Açık artırma içinde değeri sanırım mahkeme belirliyor artırmaya başlangıç değerini
Toplamı için belli bir rayiç bedel belirlenir. Tamamı satışa çıkarılır, sadece siz, %1 hisse sahibi değil dışarıdan kişiler de katılır. Tamamı için ihale yapılır. Başlangıç için biçilen değer 50.000 TL de olabilir. 200.000 TL de.
50.000 TL size göre ucuz olduğu için siz makul bir fiyata yükselene kadar arttırırsınız.
200.000 TL sizin için değerinden yüksekse, size kalmaması için arttırmazsınız.
200.000 TL'den size kalırsa, ödeyeceğiniz tutar satış bedeli üzerinden belirlenecek dava masraflarının %99'u ile yüzde bir hissenin değeri olan 2000 TL olur.
Ama karşı taraf alırsa, dava masraflarının %1'i ile %99 hissenin değeri olan 198.000 TL'yi ödemek zorunda.