-
Şikayet Makamı
Arkadaşlar 657'ye tabi resmi bir kamu kurumunda çalışıyorum.
Görev yaptığım kurumda maliyeci kişi ödenmesi gereken maaşa ek ödememizi ödemiyor ve yetkisini aşıyor. Detayını anlatarak vaktinizi almak istemiyorum. Takdir ve yorum bırakılmamış bir mevzuata göre ek ödeme almamız gerekirken ve kendisinin bu konuda inceleme yapma yetkisi yokken siz buna uygun değilsiniz deyip ödeme yapmıyor ve ita amirini de yanlış yönlendiriyor. Ben kendi kabaca basit hukuk bilgimle bu kişinin görevini kötüye kullanmak suçunu işlediğine eminim. İdare Mahkemesinde bununla ilgili dava açacağım ama bu kişinin bu suçu nedeniyle cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Savcı meramımızı anlar. Ama 657 ye göre önce idare makamlarına şikayette bulunmamız gerekiyor. Lakin idareye başvurursam idare konuyu örtbas edecek. Zaten yykarıda söylediğim gibi idareyi de bu kişi yanlış yönlendirdiğinden idare makamlarından sonuç alamayacağız.
Doğrudan Cumhuriyet savcılığına şikayet etmem sonucunda Usulsüz Müracaattan disiplin cezası alır muyım? Acil cevap ve örnek karar lazım.
-
Cevap: Şikayet Makamı
Amaç üzüm yemekse, ek ödemenin yapılması için idareye yazılı olarak başvurun.
Ret cevabı üzerine veya 60 gün içinde cevap verilmezse zımni ret kabul edip idare mahkemesinde dava açın.
(Ret veya zımni ret tarihinden sonra 60 gün içinde dava açılması gerekir.)
Bahsettiğiniz olayların yazılı delili yoksa, (haklı olsanız bile) suç duyurusunda ispat sorunu yaşarsınız.
Ki, mevzuatta yoruma açık, birbiriyle çelişen ve farklı şekillerde yorumlanacak pek çok hüküm var.
Bu nedenle görevi kötüye kullanma suçu oluşmamış da olabilir. Oluşsa dahi, bunu ispatlayacak yazılı belge elinizde bulunmaz.
-
Sayın Yusug şöyle ki, konu aslında Terörle Mücadele görevlerinden dolayı ilave ek tazminat ödemesi. Hepi topu 1,5 sayfadan ibaret bir Başbakanlık oluru. Tüm mevzuat bu. Mevzuatta 3 sayılı çizelgedeki şu şu görevi yapanlar günlük olarak şu höstergr takamaına göre bu tazminatı alır diyor. Günlük Çıkılan görevlerle ilgili ek evrak var. Altında Bu görev termrle mücadeleye yönelşktşr diyor. İta amiri bunu da imzalıyor. Başbakanlık olurunun hiç bir yerinde maliyeci bunu inceler demihor. İlgilş evraklar tazmin edilikten sonra müteakip ayın 15inde maaşla birlikte ödenir diyor. Bakın şöyle söyleyeyim. Keşif görevindr bulunanlar bu tazminatı alır. Evet benim görev emrimde Keşif görevine çıktığım da yazıyor. Başbakanlık okuruna göre ita amirinin emrini götürüyorum maliyeye. (Sadece bunu götürmem gerekir) maliyeci diyor ki hangi göreve çıktıysan görev emrini de getir. Hadi götürüyorum görev emrini. Bu sefer diyor ki ne keşfi yaptın. Keşif raporu getir. Mesele de işte tam da bu. Maliyecinin bunları sormaya ve istemeye yetkisi de yok. Sonra kalıkıyor diyor ki ben bu göreve tazminat ödemem. Sana ne arkadaş seni ilgilendiren günlük görev çizelgesinde ita amiri imzalamış mı imzalamış, bunun altında terörle mücadeleye yönelik olduğu yazıyor mu yazıyor. Sen daha hiç br şekilde yorum yapamazsın. Sınra gidiyor ita amitinin allem edip küllem edip kafasınu bulandırıyor ve ödenmiyor. Maliyeci benim görevimi inceleyemez. Göremez. Yorum yapamaz. Çünkü başbakanlık oluru da böyle diyor. Günlük görevlere çıkıldıktan sonra terörle mücadeleye yönelik olduğuna dair isim listesi sadece maliyeye gönderilir. Anlatmak istediğim bu. Şöyle bir durum daha var. Bu tazminat doğu güneydoğu illerinde veriliyor. Etrafımızdaki tüm iller veriyor bir bizim il vermiyor. Tuhaf değil mi?
-
Cevap yok mu arkadaşlar başka?
-
Ek ödemenin yapılması için idareye yazılı olarak başvurun.
Ret cevabı üzerine veya 60 gün içinde cevap verilmezse zımni ret kabul edip idare mahkemesinde dava açın.
(Ret veya zımni ret tarihinden sonra 60 gün içinde dava açılması gerekir.)