Eşimin ilk eşinden olan çocuklarının miras hakki
Eşim ile 2.5 sene önce evlendik ve ortak çocuğumuz yok. İlk eşinden iki çocuğu var. Bir yıl önce emekli oldum ve ikramiyemle ev aldık. Kredi taksitleri benim maaşimdan ödeniyor. Eşim sadece 10.000 TL verdi. Tapu benim üzerime. Evi aldıktan sonra eşimin kanser hastası olduğunu öğrendik. Çocukları hiç ilgilenmedi hatta arayıp sormadı bile. Evlilik sözleşmesinin evi almadan önce yapilmasi gerektiğini öğrendim. Bana yardımcı olursanız sevinirim. Simdi sorum şu ki esimin vefaatinden sonra çocukları ben yaşarken hak iddia edebilirler ve evi satmami veya yarı parasını isteyebilirler mı? İkinci sorum ise ben bu kadar vefasız kişilere kalsın istemedigimden bu evi losev vakfina bağış yapmak istiyorum. Ben ölünce loseve kalabilir mi?
Teşekkür ederim.
Cevap: Eşimin ilk eşinden olan çocuklarının miras hakki
Evliliğin sona ermesi halinde mal rejiminin tasfiyesi gündeme gelir.
Vefat da evliliği sona erdiren bir nedendir.
Herhangi bir mal rejimine tabi olmayanlar edinilmiş mallara katılma rejimine tabidir.
Vefat nedeniyle evlilik sona erdiğinde diğer eşin sahip olduğu edinilmiş malların yarısı ölen kişinin terekesine eklenir.
Bunun için eşinizin mirasçılarının eşinizin ölümünden sonra mal rejiminin tasfiyesi için dava açması gerekir.
Ancak mal ayrılığı rejimine geçerek bunu önlemeniz mümkündür. Çünkü mal ayrılığına geçildiği takdirde, kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, eşler arasında önceki mal rejiminin tasfiyesi, bu rejime ilişkin hükümlere göre yapılır. Yani mal ayrılığına geçmekle eşlerin birbirleri üzerinde mal rejiminden doğan alacağı ortadan kalkar, sadece miras alacağı kalır.
Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. İşi garantiye almak için sözleşmeye tarafların birbirinden mal rejiminden doğan alacağının kalmadığı ve bu sözleşmenin evlilik tarihinden itibaren geçerli olduğu da yazılabilir.
Eşinizin çocukları sizin mirasçınız değildir.
Sizin çocuğunuz, anne ve babanız yoksa, saklı paya sahip mirasçınız bulunmamaktadır.
Bu durumda yasal mirasçılarınız, varsa kardeşleriniz veya onların çocukları, onlar da yoksa hala, amca, dayı, teyzeler ve onların çocuklarıdır. Onlara kalmasını istemiyorsanız yine noterde bir vasiyetname düzenleyerek dilediğiniz kişiye veya kuruma bırakabilirsiniz.