Miras davasında şahit meselesi
Erkek kardeşim ile miras konusunda davalık olduk.Mahkemeden üstünde tensip tutanağı yazan bi mektup geldi.Şahitlerinizi bildirin diyerekten.Ayrı mektubu onada atmışlar.Ben 3 tane şahit yazdırdım 3üde kadın.Erkek kardeşimde 2 tane şahit yazdırmış 2side erkek.Buna rağmen şimdi erkek kardeşim benim şahitlerimin sayısı seninkinden fazla onun için davayı ben kazanacağım diyor.Davayı kim kazanır.Lütfen bana bir yol gösterin.
Cevap: Miras davasında şahit meselesi
Şahitlerinin sayısının kazanmaya bir etkisi olmaz.
Hakim şahit ifadelerini değerlendirerek maddi gerçeği bulmaya çalışır.
Kadının şahitliği de erkeğe denktir.
Bakara Suresi 282. Ayete göre:
Sizin şahit sayınız : 3 X 0,5 = 1,5 şahit.
Erkek kardeşinizin şahit sayısı : 2 X 1 = 2 şahit.
Görüldüğü üzere erkek kardeşinizin toplam şahit sayısı sizinkinden fazla. Ama bu durum davayı mutlaka erkek kardeşinizin kazanacağı anlamına gelmiyor. Hakim tüm şahitleri dinledikten sonra yasalara ve kendisinde oluşan vicdani kanaate göre karar verecektir.
Alıntı:
Muhammet İmamoğlu rumuzlu üyeden alıntı
Bakara Suresi 282. Ayete göre:Sizin şahit sayınız : 3 X 0,5 = 1,5 şahit.Erkek kardeşinizin şahit sayısı : 2 X 1 = 2 şahit.Görüldüğü üzere erkek kardeşinizin toplam şahit sayısı sizinkinden fazla. Ama bu durum davayı mutlaka erkek kardeşinizin kazanacağı anlamına gelmiyor. Hakim tüm şahitleri dinledikten sonra yasalara ve kendisinde oluşan vicdani kanaate göre karar verecektir.
Neyse ki sadece nikah yetkisi verildi imamlara, mahkemelerde kadılar yok henüz.Allah iniş takımlarınıza zeval vermesin bir kez daha
Alıntı:
Muhammet İmamoğlu rumuzlu üyeden alıntı
Bakara Suresi 282. Ayete göre:
Sizin şahit sayınız : 3 X 0,5 = 1,5 şahit.
Erkek kardeşinizin şahit sayısı : 2 X 1 = 2 şahit.
Görüldüğü üzere erkek kardeşinizin toplam şahit sayısı sizinkinden fazla. Ama bu durum davayı mutlaka erkek kardeşinizin kazanacağı anlamına gelmiyor. Hakim tüm şahitleri dinledikten sonra yasalara ve kendisinde oluşan vicdani kanaate göre karar verecektir.
Muhammet bey peki ben bir şahit daha sonradan ilave ettirebilirmiyim.
Alıntı:
Rabia Müftüoğlu rumuzlu üyeden alıntı
Muhammet bey peki ben bir şahit daha sonradan ilave ettirebilirmiyim.
Öyle yapmanız lazım zaten Rabia 4 demektir durduğunuz kabahat bi koşu gidip ekletin hemen.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Öyle yapmanız lazım zaten Rabia 4 demektir durduğunuz kabahat bi koşu gidip ekletin hemen.
Tensip tutanağı yazan kağıtta verilen süre doldu artık.Acaba ginede kabul ederlermi 4üncü sahiti.
Tensip zaptında cevap ve delillerin bildirilmesi istenir, siz tanık deliline dayandığınızı bildirmişsiniz zaten ön inceleme duruşmasına kadar kesin delil listesi verilebilir, mahkeme tanık dinlenmesine karar verdiğinde sizden tanıklarınızın isim ve adreslerini bildirmenizi yani tanık listesi vermenizi isteyecektir. O zaman son tanık listesinde bildirebilirsiniz.