Okulda Başlatmak İstediğim Toplu İmza Kampanyası Hakkında
Merhaba değerli hukukçu büyüklerim,
Ben lise son sınıf öğrencisi biriyim. Okulumuzdaki bir konu hakkında ben ve okulumuzdaki birçok arkadaşım şikayetçi ve bu konu hakkında okulumuzun sorumsuzluğu var ve sorunu çözmek için yeteri kadar çaba sarf etmiyor. Benim planımsa şu; okulda toplayabileceğim kadar imza toplayıp okul yönetimine sunmak, öğrencilerin bu durumdan hoşnut olmadığını belirtmek ve bir çözüm bulmalarını istemek. İmzayı toplu şekilde yapmayı planlıyorum yani bir kağıda imzaların neden toplandığını resmi bir dille belirtip altına da katılacak herkesin isimli veya isimsiz olarak imza atmasını istemek. Fakat internette biraz araştırdığımda toplu imzanın toplamanın suç olduğu bazı yerlerde yazıyordu. Bazı yerlerdeyse bunun tekrardan yasal hale geldiği yazıyordu. Bu konuda oldukça kafam karıştı ve işin gerçekten bilgilerine sormak istedim ve foruma kaydoldum.
Eğer toplu imza toplamak herhangi bir suç teşkil ediyorsa veya etmiyorsa bu konuda beni bilgilendirirseniz ve yasal olarak bunu gösterebilirseniz çok sevineceğim.
Şimdiden çok teşekkürler.
Cevap: Okulda Başlatmak İstediğim Toplu İmza Kampanyası Hakkında
Yanında isim olmayan imzanın bir değeri olmaz. İdare her dilekçeyi ayrı ayrı cevaplamak zorundadır. Bu nedenle ya herkes kendi dilekçesini yazıp imzalasın ya da dilekçeyi kişi sayısı kadar çoğaltarak dağıtın imzalayıp idareye versinler.
Herkesin ayrı dilekçe yazması toplu eylemle suçlanmamanız için daha iyi olur.
Cevap: Okulda Başlatmak İstediğim Toplu İmza Kampanyası Hakkında
Sadece imzadan bahsettim fakat isim ve imza şeklinde olacak zaten. Bunun dışında asıl şikayetçi olduğumuz konu okul tuvaletlerinde sigara içilmesi ve okulun buna karşı yeterli önlemi almaması, tuvaletlerin dumandan dolayı kullanılamayacak hale gelmesi hatta tuvaletten gelen kokuların koridoru kaplaması. Okul bunu önlemek için bir çaba göstermiyor ve genel olarak dedikleri içenler yakalandığı zaman disiplin cezası uygulanıp ailesi ile görüşüleceği. Ama yakalamak veya önlemek için hiçbir uygulamaya gidilmediği için soruna bir çözüm olamıyor.
Bunun dışında bugün müdürümüz ile konuştum ve olayın ne kadar kötü bir durumda olduğundan, tuvaletlere 10 saniye bile olsa girilemediğini ve gittikçe de arttığını söyledim. Herkesin bireysel olarak gelip sözlü bir şekilde dile getirdiği durumu daha somut bir hale çevirmek için imza toplayabilip toplayamayacağımı sordum ve bu kadar somut, şikayetçi insanın bulunmasının onların ilerideki uygulamaları için de daha rahat bir dayanak olabileceğini söyledim. O da anlayışla karşılayıp "Tamam, imza topla ve bana getir." dedi.
Buna karşın yine de tek tek mi yapmam daha doğru olur yoksa toplu bir şekilde yapmamda sıkıntı olur mu? Toplu olmasını daha çok istememin nedeni okuldaki insanların toplu olduğu zaman daha kolay ve az uğraştırıcı olduğundan katılmaya daha istekli olacaklarını düşünmem. Diğer şekilde herkese tek tek farklı imza attırmaya çalışırsam insanların daha isteksiz ve güvensiz hissedecekler. Tekrardan belirttiğim gibi toplu olsa da isim ve imza şeklinde olacak.
Çok teşekkürler.