11 Yıl Öncesine Çıkan Borç
Merhaba,
babamın adına 11 yıl öncesinde aboneliği sonlandırılmış (2006) bir GSM operatöründen bugün itibariyle "İcra Takibi bildirim matbuatı ve Sulha Davet Çağrısıdır" başlıklı bir yazı geldi.Bu yazıda ödenmemiş faturalarından ötürü doğan borçlardan hakkında icra takibi başlatıldığı ve devam ettiği yazıyor.Sizlere danışmak istediğim konu bitirilmiş abonelik 11 yıl sonra sizin bir borcunuz varmış diye ortaya çıkması normal midir?11 yıldır ( ki aktif bir şekilde bu GSM operatörünün abonesiyiz istedikleri her şekilde bizlere ulaşmaları mümkün ) neden herhangi bir bildirim yapılmamış?Bu borç şuan faiz indirimi ile 939 TL görünüyor.Belki bu bakiye 5 sene önce 100 TL'idi ve bilgimiz olsa daha kolay ödeme durumumuz söz konusu iken,rakamlar yükseldikten sonra bilgilendirilmiş olmamış doğrumu?Buna itiraz etsem ve ben bu borcu ödemiyorum desem haksız durumda mıyım?Çünkü 50 lira için 1.000 lira ödemek gerçekten çok tuhafıma geliyor.Böyle bir borçtan "zamanında" haberimiz olmuş olsaydı zaten ödemesi yapılırdı ancak adresimiz belliyken ve dediğimiz gibi bu operatöründe aktif kullanıcısı olmamıza rağmen 11 yıl sonra bu bildirimin gelmesi biraz zoruma gidiyor.Babamın üzerine kayıtlı herhangi bir malı yada maaşı yok.Kendisi kardeşimin yanında kalıyor.Kardeşim evli,ev kontratı kendi üzerine.Babam onun yanında yaşıyor diye bu borcu ödemediğimiz de o adrese bir icra takibi yapılabilir mi?
Bana yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum,benim için önemli olan bu parayı ödeyip ödememek değil,bu rakamın ben gidip ödemesini yaparım hiç sıkıntı değil.Benim zoruma giden konu yukarıda da izah ettiğim gibi ulaşılabilirlik durumumuz söz konusu olmasına rağmen 11 yıl sonra bir bakiye ile ortaya çıkılıp kalın kalın harflerle 7 gün içerisinde bu borcu ödemezsiniz hakkınızda vs vs.. işlemler yapılacaktır gibi bir yazının ortaya çıkması.Bu borç zaman aşımına uğramış olmuyor mu bu süre içerisinde?Yada bu bakiyeyi ödemediğimiz durumda babamdan ötürü,evinde kaldığı kardeşime icra gelirmi?
Teşekkürler...
Cevap: 11 Yıl Öncesine Çıkan Borç
Borç için zamanaşımı 10 yıldır. Aboneliğin ne zaman sonlandırıldığını ve icra takibinin ne zaman başlatıldığını öğrenin.
(Size tebligatın geldiği zaman değil takibin ilk başlatıldığı zaman)
10 yılı geçmişse tebligatı aldığınız tarihten itibaren 7 gün içinde icra dairesine zamanaşımı itirazında bulunun.
Arada başka takipler açılmışsa bunlar da zamanaşımını keser. Dolayısıyla itirazı yapmadan önce zamanaşımının dolduğundan emin olun.
İcra takibinin olup olmadığını, varsa ne zaman başladığını babanızın e-devlet hesabından görebilirsiniz.
Cevaplarınız için teşekkür ederim öncelikle.
Babamın e-devlet hesabından da UYAP'tan da kontrol ettim.
Bir tane 2006 açılış tarihli bir dosya no çıkıyor e-devlette,orada da bir kişi ismi çıkıyor kurum adı yok.Kurumun adının olması gerekiyormu yoksa kişi adıylada olabilirmi?
Bu dosyanın içeriği yazmıyor.İstanbul Çağlayan adliyesine yakın işyerim bunu kontrol etmek istiyorum aslında.Gitsem hangi birime gitmem gerekir ve bana bilgi verirlermi?
- - - Updated - - -
Yeniden kontrol ettim.Bahsettiğim dosya o kuruma ait değilmiş.Kendi köyünde toprağı ile ilgili bir dosya onlarca kişi var içerisinde.
Bu durumda babamın adına açılmış bu GSM operatöründen herahngi bir dava dosyası görünmüyor.
Zaten yolladıkları kağıt üzerinde hiçbir dosya no,imza,mühür vs.. hiçbir şey yok.Bu kağıt bir matbu.
Bunun üzerinde itiraz edebileceğimiz resmi hiçbir şey yok.
E-devlet ve UYAP'tada çıkmıyor böyle bir dosya.
Hattın kapanış tarihi 2006 Kasım,Turkcell'den baktığımda bu tarihte aboneliğin sonlandırıldığı görülüyor.
Gelen yazıdaki telefon numarasını arayarak yapılan takibin hangi icra dairesinde hangi dosya numarası ile başlatıldığını sorun. Eğer bir dosya numarası veremiyorlarsa sorun yoktur. Kasım 2006'da aboneliğin sonlandırıldığını, eğer bir borç varsa zamanaşımına uğradığını söyleyin. Her hafta e-devletten yeni bir takip açılıp açılmadığını kontrol edin. Yeni takip açılırsa zamanaşımı nedeniyle süresi içinde itiraz edin.
Eğer dosya numarası varsa icra dairesinden 2016 Kasım'dan önce açılmış bir dosya mı diye varlığını teyit edin.
Büyük ihtimalle henüz hiçbir takip başlatılmamış, bu nedenle hiçbir şey ödemenize gerek kalmayacak. Ama emin olmak lazım.
Alıntı:
Stj.Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Gelen yazıdaki telefon numarasını arayarak yapılan takibin hangi icra dairesinde hangi dosya numarası ile başlatıldığını sorun. Eğer bir dosya numarası veremiyorlarsa sorun yoktur. Kasım 2006'da aboneliğin sonlandırıldığını, eğer bir borç varsa zamanaşımına uğradığını söyleyin. Her hafta e-devletten yeni bir takip açılıp açılmadığını kontrol edin. Yeni takip açılırsa zamanaşımı nedeniyle süresi içinde itiraz edin.
Eğer dosya numarası varsa icra dairesinden 2016 Kasım'dan önce açılmış bir dosya mı diye varlığını teyit edin.
Büyük ihtimalle henüz hiçbir takip başlatılmamış, bu nedenle hiçbir şey ödemenize gerek kalmayacak. Ama emin olmak lazım.
İlginiz için teşekkür ederim.
İyi çalışmalar.