Kiracı (Spor klubü) çıkacağını geç bildirdi
Merhabalar
Umraniye Istanbul'da ki dairemizi 2 sene once esyali olarak meshur bir spor klubune kiraya verdik basket oyunculari kalacak diye. Bu sure zarfinda kiramiz duzgun olarak yatirildi.
Kira kontrainda esyalarin listesi mevcut ve depositoda alindi 1.5 kira tutarinda.
15 Kasim 2017 yeni sozlesme tarihi. Kendilerine sms atip sozlesme tarhini hatirlattim 6 kasimda. Bana sms le cikacaklarini soylediler. Guya emlakciya haber vermisler fakat emlakci yok bir haber verme dedi.
Bu evin kirasi ile evin kredisini oduyorum. Dolayisi ile zor duruma dustuk. Ayrica kiralar da geriye dusmus durumda 2 sene oncesine gore.
Buna ek olarak kapicidan ogrendigim kadari ile sporcular cikmis ve bir aile gelip kalmis son 1ay. Bu gibi durumlar tekrarladi mi gectigimiz 2 yil icinde onu da bilmiyorum.
Ayni sms diyalogunda zor durumda kaldgimizi soyleyince klubun muhasebecisi bu ayinda kirasini odemeyi teklif etti.
Siz degeli uyeler danismak istiyorum , bu konuda yapabilecegim bir sey var mi ? Henuz evin durumunu gormus degilim. Esyalar ne halde bilmiyorum.
Internette birbiri ile celisen bilgiler var. Kimisi 15 gun teblig etse yeterli diyor kimisi yazili teblig yapilmaz ise 1 yillik kirayi isteme hakkiniz var diyor.
Buradaki linke kontratta ilgili olabilecek maddenin goruntusunu ekledim : https://ibb.co/hTSxyG
yorumlarinizi bekliyorum
Simdiden cok tesekkurler
Cevap: Kiracim(Spor klubu) cikacagini gec bildirdi
Kiracı kira dönemi sona ermeden 15 gün öncesine kadar ev sahibine yazılı olarak çıkacağını bildirmezse, kira sözleşmesi birer yıllık sürelerle kendiliğinden yenilenir. SMS veya telefonla bildirmek de iyi niyet kapsamında bir bildirim sayılmalıdır.
Sizin durumunuzda bildirimin 10 gün önce yapıldığı anlaşılıyor. Bu durumda kira sözleşmesi bir yıllık süre ile yenilenmiş sayılır. Kiracı erken çıkarsa, evin yeniden kiraya verilmesi için geçecek makul süre kadar kiradan sorumlu olur. Bu makul süre 2-3 aydır. Kendisi zaten bir aylık kira vermeyi teklif etmiş. Dava açmanız halinde 1 veya 2 aylık kira bedeli daha alabilirsiniz.
Resmini koyduğunuz kira sözleşmesinde kiracı bu şartların altına imza atmış olsa bile, esas olan Türk Borçlar Kanunu'nun emredici hükümleri olduğu için buna aykırı sözleşme hükümleri yok hükmündedir. Yani 15 günlük bildirim süresi 2 aya uzatılamaz. Kira bedeli ödenmezse kira dönemi sonuna kadar tüm kiraların muaccel olacağı yönündeki hükümler geçersizdir.
Siz sözleşmenin sona ermesini değil devam etmesini istediğinizden evin sözleşme dışı başkalarınca kullanımının size bir faydası yok. Sözleşmeyi feshetmek isteseydiniz bu gerekçeyi kullanabilirdiniz.