Alt İşveren Yıllık İzin Ücreti Sorunu
Merhabalar değerli hukukçular,
Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.
Eşim 9 yıllık çalışma hayatının ardından bu yıl evlendiğimiz için işinden ayrıldı. Bir devlet üniversitesinde taşeron olarak çalışıyordu. Kendisi tazminatını aldı. Ancak firma yıllık iznini kullanması yerine direk ücretini vermeyi teklif etti, böylece yol ve yemek ücreti kesilmeyecekti, eşim de bunu kabul etti.
Şu an istifa edeli neredeyse 6 ay oldu ancak firma yıllık izin ücretini hala ödemedi. Bu arada kendisine işten ayrılırken alacağım yoktur diye bir kağıt imzalatmışlar. Bu kağıdın bir bağlayıcılığı var mı? Bununla ilgili ne yapabiliriz?
Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Alt İşveren Yıllık İzin Ücreti Sorunu
Bu kağıdı imzalamanın hiçbir mantığı yoktur.İmza atmış olmanız bu hakdan ferağat ettiğiniz anlamına gelmemekle birlik de mevcut izin bakiyenizin ücretini alabilirsiniz.Tekrar görüşme sağlayıp taleb edin yine dönüş olmazsa noter kanalı ile ihtarname gönderin.Bu şekilde atılan imzalaraın BÜTÜN HAK VE ALACAKLARIMI ALDIM şeklinde yazılıp imza atmanın ardından bütün herşeyden vazgeçtim anlamı taşımamaktadır.Bu işlem baskı altında da yaptırılmıştır diyr düşünmektedir yargıtay içtihatleri.O yönden rahat olunuz diyeceğim budur.Lakin ihtarname ilede ödemez ise de bimere şikayet yazarsınız akabinde de dava açma hakkınız vardır.
Cevap: Alt İşveren Yıllık İzin Ücreti Sorunu
Ayrıca ibranamede ne için ne kadar ödendiği yazmalıdır.
Mesela "tüm alacaklarımı aldım"ın yanı sıra, "yıllık izin ücretimi aldım, yıllık izin ücreti alacağım yoktur." geçersiz;
"16 günlük kullanılmamış yıllık izin ücretim karşılığı 808,32 TL aldım." geçerli.