Avukatlık ücreti hesaplaması
Merhaba Nafaka davamı kazandım bana bağlanan aylık ve geriye dönük birikmiş nafakam yatmaya başladı.
365 Aylık
1071 birikmiş miktar olarak 1400 küsür para yattı icraya.
Şimdi sorum şu e devlet tablosu 488 Lira vekalet ücreti gösteriyor.Avukatı barodan aldım hem nafaka hem icra davasında aynı avukat.
Bana yatan 1400 liradan,avukat 500 lira vekalet ücreti aldı ve dediki birikmiş para bitene kadar her ay 500 alıcam yaklaşık 5 aya denk geliyor.
Bu uygulama doğru mu nafaka davası sürecini annemle de yaşadık o sadece 1 sefer avukata para verdi benim avukatım her ay alıcam 500 dedi oysa miktarı 488.
Bu ay bana 850 tl para yollamış ne yapmalı bu uygulama doğru mudur görüşleriniz bekliyorum.
Cevap: Avukatlık ücreti hesaplaması
Yardımcı olucak yok mu öğrenciyim paraya ihtiyacım var konuyu araştırıyorum bu yüzden
Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 9. ve 11. maddelerine göre,
Nafaka davalarında hükmolunan nafakanın bir yıllık tutarı üzerinden Tarifenin üçüncü kısmı gereğince hesaplanacak miktarın tamamı, avukatlık ücreti olarak hükmolunur. Bu miktarlar, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde davanın görüldüğü mahkemeye göre belirlenmiş bulunan ücretten az olamaz.
İcra takibinin konusu para veya para ile değerlendirilebiliyor ise avukatlık ücreti, bu Tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenir. Şu kadar ki takip miktarı 2.750,00 TL’ye kadar olan icra takiplerinde avukatlık ücreti, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde, icra dairelerindeki takipler için öngörülen maktu ücrettir. Ancak, bu ücret asıl alacağı geçemez.
Aile mahkemesi için tarifenin ikinci kısmı, ikinci bölümüne göre 1980 TL'den az olamaz.
İcra dairesi için 2570 TL'den az olan icra takiplerinde tarifenin ikinci kısmı, ikinci bölümüne göre maktu 330 TL alınır.
Bu iki koşul sağlanmak şartıyla tarifenin üçüncü kısmına göre ilk 35.000,00 TL için % 12,00 alınır.
Sayın Yusuf Bey kanundaki ikinci kısmı incelediğimde en az 1980 tl olan aile mahkemesini göremedim hangi ad altında geçiyor acaba